Suárez stängs av från all fotboll – i fyra månader

avErik Karlsson, Patrik Brenning

FOTBOLL

Stenhårda domen mot Suárez TV: Fifa presenterar Uruguaystjärnans dom

1 av 13

Domen efter Luis Suárez bitattack på Giorgio Chiellini är klar.

Den uruguayanska anfallsstjärnan stängs av i nio landskamper och från all fotbollsrelaterad aktivitet i fyra månader.

– Det känns som om Uruguay blivit utkastat från VM, säger Wilmar Valdez, ordförande för Uruguays fotbollsförbund som nu överklagar domen.

Det är bettet hela världen har talat om i två dagar. Luis Suárez satte tänderna i Giorgio Chiellinis vänstra axel. Domaren såg ingenting men Fifa valde direkt att starta en utredning. Spekulationer om en straffskala på allt från ingen avstängning alls till två år har cirkulerat men nu är alltså domen klar.

Och den blir stenhård.

Luis Suárez stängs av i nio officiella landskamper för Uruguay och får dessutom inte delta i någon fotbollsrelaterad aktivitet överhuvudtaget, varken idrottsligt eller administrativt, i hela världen under fyra månader för att ha brutit mot artikel 48 och 57 i Fifas disciplinära kod.

Böter och arenaförbud

Under den tiden får spelaren Luis Suárez inte heller besöka någon någon fotbollsarena.

Dessutom ska Luis Suárez böta 754 000 kronor (motsvarande 100 000 franc) för bettet.

– Sådant beteende kan inte tolereras på någon fotbollsplan och speciellt inte på ett VM där miljontals ögon följer stjärnorna. Disciplinära kommittén har tagit i akt alla faktorer inför beslutet och sett till Suárez skuld i förhållande till Fifas discplinära kod, säger Claudio Sulser, ordförande i Fifas disciplinära kommitté.

Kan överklagas

På presskonferensen fick Fifas talesperson frågan om Luis Suárez trots avstängningen skulle kunna genomföra en transfer till en annan klubb. Där kunde inte Fifa ge ett rakt besked utan bad att få återkomma i fråga. Kort senare kom dock uppgifter som klargjorde att urugayanen har möjlighet att byta klubb.

Enligt Fifa kan beslutet överklagas av Luis Suárez eller Uruguays fotbollsförbund till Fifa, men det innebär inte att domen upphävs under tiden. Det betyder med största sannolikhet att oavsett utslag i överklagan så kommer Luis Suárez inte spela något mer i VM.

Uruguay meddelar också att de kommer att överklaga domen.

– Det känns som om Uruguay blivit utkastat från VM, säger förbundsordföranden Wilmar Valdez till AP.

Suárez klubb Liverpool gick kort efter beskedet ut med ett uttalande på sin hemsida.

"Liverpool Football Club kommer vänta tills det att vi har haft tid att granska Fifa discplinära kommittés beslut innan vi ger ytterligare kommentarer", säger VD:n Ian Ayre.

Snabbaste vägen till nyheterna: Ladda ned Sportbladets App och få pushmeddelande på hetaste nyheterna:

iPhone - klicka här

Android - klicka här

ARTIKELN HANDLAR OM