Abrahamsson: ”Jag hade hoppats på något annat”

SHL tog rygg på Ola Lundberg.

Jag är inte direkt förvånad, men hade hoppats på något annat.

Något spänstigare och mer kittlande.

Nu talar det mesta för att ensamutredarens förslag i stort sett ograverat klubbas igenom.

Jag förstod aldrig den unisona hyllningskör som de flesta inom medierna drog igång när ensamutredaren Ola Lundberg i november presenterade sitt förslag på framtidens seriesystem och kvalmekanism.

Knappt någon hade ett enda negativt ord att säga om resultatet av utredningen.

För mig var det ett -förslag.

Godkänt, men inte så mycket mer.

Stringent och konsekvent, men ärligt talat ganska tråkigt. 

Nu har även SHL ställt sig bakom förslaget och då talar väldigt mycket för att det också går igenom. Ola Lundbergs förslag innebär (bland annat) att det sämsta laget från SHL flyttas ner och det bästa från allsvenskan flyttas upp. 

Direkt upp- och nerflyttning var verkligen på tiden, senast det hände var på 80-talet.

Men det är ett kvalsystem utan någon vidare dynamik.

Går miste om kaoset och dramatiken

Det där kaoset och dramatiken när ett SHL-lag, med stora ekonomiska muskler, ställs mot lilleputten från allsvenskan försvinner. Nu ska vinnare och förlorare tas fram inom respektive serie. 

De två sista lagen i SHL gör upp om att inte åka ur och de två bästa lagen i allsvenskan gör upp om den plats som innebär direktuppflyttning. 

Att våra två högsta serier gör upp på varsin planhalva och aldrig möts tycker jag är den stora svagheten i Ola Lundbergs förslag. 

Att helt ta bort den kvalmekanism där SHL-lag möter lag från allsvenskan med en SHL-plats i potten är så otroligt dumt. 

Det är just de här matcherna (kvalserie eller direktkval) som varit en av säsongens absoluta höjdpunkter. Det givna i min bok hade varit att lag 14 åker direkt ur SHL och att lag 13 får kvala mot ett allsvenskt lag. 

Då hade vi fått både sportslig rättvisa och dramatik. Nu förväntade jag mig inte att SHL-klubbarna skulle ta strid för att ytterligare ett lag skulle riskera att ramla ur. Däremot hade jag hoppats på att de skulle tillföra något intressant som inte fanns med i Ola Lundbergs förslag.

Det pratas mycket om licenskrav och att ekonomin är viktig, men det nya förslaget till kvalmekanism lockar verkligen till att ge sig ut på värvarturné i februari för att rusta laget inför kommande kval. Välinvesterade pengar för det lag som lyckas ta steget upp. Inte alls för övriga lag som inte lyckas.

Stackars Karlskrona

Arenakravet, och då tänker jag på åskådarantalet, är en annan sak som SHL tar upp i sitt pressutskick. Det som SHL-klubbarna tidigare varit beredda att gå över lik för är plötsligt ”av mindre vikt”. 

Något som betyder att kravet på 3 500 sittplatser och 5 000 platser totalt snart är ett minne blott. Bra för de klubbar som i dag inte uppfyller kraven och har ambitioner att gå upp.

Inte fullt lika roligt för Karlskrona (både klubben och kommunen) som under hot tvingades bygga om sin arena för 70 miljoner och numera håller till i allsvenskan med en alldeles för stor och dyr arena.

Varför väljer då SHL att ge Ola Lundbergs förslag tummen upp?

Vad jag har hört har enigheten inom de 14 klubbarna inte alls varit total, utan det har funnits en hel del delade meningar.

Förslaget är ändå så pass fördelaktigt för SHL att det inte var värt att röra till någonting.

Efter ett par år med stormvindar, som dragit med sig några av de tyngsta SHL-höjdarna, valde nu ligan att spela säkert och acceptera Lundbergs förslag. En sårad tiger väljer att backa ett steg i stället för att gå på offensiven.

Att ett lag åker direkt ur SHL, tror jag var en ganska billig eftergift med tanke på hur vindarna har blåst de senaste året.

avHans Abrahamsson

ARTIKELN HANDLAR OM