Familjen kräver 750 000 av Fabians kidnappare

Publicerad:
Uppdaterad:

Försvarsadvokaten:"Min klient arbetade för att släppa honom"

Familjen Bengtsson kräver sammanlagt 750 000 kronor av de åtalade i Fabianmålet.

Förhandlingarna startade klockan 13 i Göteborgs Tingsrätts säkerhetssal.

De båda åtalades advokater avvisar påståendet att en tredje person ska vara inblandad i kidnappningen.

I de inledande förhandlingarna sa advokat Leif Silbersky att hans klient, den åtalade Lirim Seferi, inte deltagit i planeringen av kidnappningen.

– Min klient har lurats in i det här. Han har hela tiden trott att det handlat om att driva in en skuld, sa Leif Silbersky innan förhandlingarna startade i Göteborg.

- Jag kommer också i förhandlingarn göra klart att min klient från början arbetat för att Fabian Bengtsson skulle friges, tillade han.

Planerade ensam

Advokat Claes Östlund biträder den andre åtalade, Darko Sokacic. Östlund sa i rätten att hans klient ensam planerade kidnappningen av Fabian Bengtsson:

– Min klient står bakom den uppfattningen, att han själv planerade och genomförde kidnappningen av Fabian Bengtsson.

Åklagarna Peter Larsson och Håkan Larsson har redan sagt att förundersökningen fortfarande är öppen, och att fler gripande kan komma. Men både Silbersky och Östlund säger att det inte finns fler inblandade i kidnappningen.

– Jag vet att Fabian Bengtsson sagt att det funnits en tredje person inblandad. Men i förhandlingarna som kommer jag visa att det handlar om en missuppfattning, sa Leif Silbersky.

27-åringen förnekar uppsåt

Den tredje åtalade, 27-åringen, är inte misstänkt för människorov, däremot för grov utpressning.

Enligt hans advokat, Mikael Nilsson, förnekar han uppsåt. Det vill säga, 27-åringen förnekar att han personligen ville kräva familjen på pengar.

Han ska agerat ombud för en annan person. Nilsson antyder att hans klient blev tvingad att ringa upp och försöka pressa Fabians far, Bengt Bengtsson, på pengar.

– Han förnekar eget uppsåt. Det finns bakomliggande orsaker till hans agerande, sa Mikael Nilsson.

Kräver 750 000

Familjen Bengtsson krävde genom sin advokat Thomas Wilton sammanlagt 750 000 kronor i skadestånd från de åtalade.

Högst skadestånd krävde Fabian Bengtsson, 400 000 kronor, för fysiskt och psykiskt lidande av Lirim Sefiri och Darko Sokacic. Brodern Martin och pappan, Bengt, krävde sedan också 150 000 kronor vardera av paret.

Bengt Bengtsson kräver också 50 000 kronor av 27-åringen för psykiskt lidande.

Imorgon kommer Fabian Bengtsson själv att höras av åklagaren.

Lerim Sefiri och Darko Sokacic är båda åtalade för människorov och grov utpressning. 27-åringen är enbart åtlad för grov utpressning. Han är i övrigt inte misstänkt för att deltagit i kidnappningen.

Tidigare artiklar:

Läs artiklarna om kidnappningen av Fabian Bengtsson. Lyssna på hans egen berättelse, se polisens filmer från platsen där han hölls fången.

Lennart Kasvi, Petter Ovander

Publicerad: