Skottlossning i belgisk terrorjakt

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

Belgisk polis genomförde en insats kopplad till utredningen av terrordåden i Paris.

Då blev de beskjutna av tungt beväpnade personer – fyra poliser skadades.

En misstänkt har dödats vid stormningen av en adress och två personer kunde sedan gripas av polis.

Belgisk polis genomförde under tisdagskvällen en insats i Forest, söder om Bryssel, efter att fyra poliser har skadats vid en skottlossning. Poliserna var på plats för att genomföra ett tillslag kopplat till utredningen av terrordåden i Paris.

Vid 19-tiden rapporterades två misstänkta gärningsmän vara omringade av polisens insatsstyrka.

En av männen ska ha befunnit sig på den adress där polisen först besköts. Den andra uppges ha barrikaderat sig i ett ödehus på samma tomt, enligt Le Soir. Polisen uppges ha skickat in en hund utrustad med kamera i byggnaden, enligt RTBF.

Le Soirs reporter på plats rapporterar sig ha hört skottlossning och explosioner samt se rök stiga från det avspärrade området kring gatan Dries i Forest.

Dementerar att de ”neutraliserat” gärningsman

Belgiska medier har rapporterat att en gärningsman ska ha ”neutraliserats” men den lokala polisen har dementerat den uppgiften. Först vid 19.20-tiden bekräftar en belgisk åklagare att en misstänkt gärningsman dödats, skriver Le Soir.

– En kropp har hittats under en undersökning i huset på Rue du Dries. Hans identitet har inte fastställts ännu, säger Eric Van Der Sypt vid åklagarmyndigheten.

Han bekräftar då också uppgiften som kom tidigare på dagen om att insatsen inte rörde den förrymde terroristen Salah Abdeslam som varit försvunnen sen terrorattentaten mot Paris.

Personen ska ha dödats när polisen stormade ett hus på gatan Dries, men åklagaren vill inte uppge när det skedde. Till en början var ytterligare två misstänkta på fri fot, men dessa kunde gripas under onsdagsmorgonen, enligt polisen.

Besköts vid insats

Händelsen började vid 15-tiden när belgisk och fransk polis hade spärrat av gatan för att genomföra utredningsåtgärder kopplade till terrordåden i Paris. Då blev de beskjutna av minst en person med kalasjnikov, skriver Le Soir.

Enligt de första uppgifterna var en polis skadad. Men under kvällen har antalet skadade stigit. Nu rapporteras det om flera skottlossningar och minst fyra skadade poliser.

Jagar inte Abdeslam

Enligt AFP gäller den samarbetsoperationen mellan Frankrike och Belgien inte jakten på den efterlyste terroristen Salah Abdeslam.

Han har varit på fri fot sedan terrordåden i Paris där 130 människor mördades. Under natten efter dåden reste han tillbaka till Belgien och lyckades ta sig över gränsen trots att bevakningen var skärpt. Sedan dess är han försvunnen.

Salah Abdeslam, 26, tros, enligt tidigare uppgifter, ha lämnat sin självmordsväst i en Parisförort och därmed avvikt från terrorplanen. Hans roll i dåden är ännu inte helt klarlagd.

Terrorsekten IS har tagit på sig attackerna.

Publicerad: