Jan Eliasson prisas för jobb i fredens tjänst

Reporter: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
Margot Wallström och Jan Eliasson som får medalj av regeringen. "Han var stolt och rörd" säger Wallström om pristagaren.
Foto: Foto: Pezhman Fivrin/UD
Margot Wallström och Jan Eliasson som får medalj av regeringen. "Han var stolt och rörd" säger Wallström om pristagaren.

Jan Eliasson, 76, lämnar uppdraget som vice FN-chef vid årsskiftet.

Nu får han regeringens belöningsmedalj, Illis Quorum av 18:e storleken, för sina mångåriga insatser för fred.

– Jag är mycket hedrad, tacksam och blev väldigt överraskad, säger Eliasson.

Det var i samband med utrikesminister Margot Wallströms (S) pågående besök i New York som utnämningen offentliggjordes. Utrikesministern är i USA för att förbereda inför Sveriges inträde i FN:s säkerhetsråd efter nyår.

Ungefär samtidigt som Sverige kliver in i säkerhetsrådet lämnar Jan Eliasson, tidigare toppdiplomat och utrikesminister (S), sitt uppdrag som vice generalsekreterare i FN, ett jobb han haft sedan 2012. I slutet av året går också hans parhäst, generalsekreteraren Ban Ki-moon.

"Väldigt hedrad"

Vid ett event där en rad svenskar var samlade berättade Margot Wallström att Eliasson nu belönas med en medalj av guld av regeringen. Samtidigt som hon gav beskedet överlämnade hon en bukett blommor med en kram. Själva medaljen får han ta emot senare.

När Aftonbladet når Jan Eliasson på telefon är han mycket glad över erkännandet från regeringen.

– Jag är mycket hedrad och tacksam, jag blev överraskad och glädjer mig mycket över detta. Det är många års arbete i både FN:s och Sveriges tjänst som avslutas nu, säger han.

Jan Eliasson lämnar FN och åker hem till Sverige till jul. Först ska han fira med familjen och vila sig, vad som sedan sker är ännu oklart. Kanske ska ha skriva en bok, flera förlag har redan visat intresse.

– Men jag tänker först ta en period av eftertanke och att försöka absorbera de många år jag har bakom mig, inte minst de fem åren i FN:s tjänst under en mycket dramatisk och svår tid. Sedan får jag se.

Roliga och svåra år avslutas

Enligt Eliasson har det roligaste under FN-tiden varit att arbeta med de globala utvecklingsmålen och att lägga grunden för klimatavtalet som världens länder enades om förra året.

Svårast har alla konflikter i världen varit.

– Jag känner djup sorg över att så många konflikter fortsätter. Den som svårast drabbat människorna och regionen är Syrienkriget. Jag känner djup besvikelse över att det kriget inte har avslutats. Det är också dystert att se att situationen för mänskliga rättigheter och den etniska dimensionen har förvärrats.

Även Sträng och Birgit Nilsson har fått medalj

Beslutet om att förära Jan Eliasson Illis Quorum av 18:e storleken fattades på regeringssammanträdet på torsdagen.

Bland dem som tidigare belönats med samma valör kan politikerna Gunnar Sträng, Sten Andersson, Gösta Bohman och sångerskan Birgit Nilsson nämnas.

Publicerad: