Nato spänner muskler i nordöst

Nato. Nya Nato-bataljoner i nordöst ska skicka tydligt avskräckande signaler till Moskva.

Men kalla kriget är inte på väg tillbaka, betonar både Nato - och middagsgästen Sverige - på militäralliansens toppmöte i Warszawa.

– Besluten vi har tagit i dag kommer att göra våra länder säkrare i en farligare värld, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg efter fredagens möten på Nationalstadion i Warszawa.

Där fastslogs att fyra nya bataljoner ska sättas upp i Polen och de tre baltiska länderna och att Natos omdiskuterade robotsköld nu är igång.

Samtidigt ska upptrappningen bara ses som "defensiv", hävdar Stoltenberg.

– Nato söker inte konfrontation. Vi vill inte ha ett nytt kallt krig. Det kalla kriget är historia och borde fortsätta så.

"Full förståelse"

De orden tar även Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) fasta på när han kommer till mötet, för att delta som specialinbjuden middagsgäst.

– Jag delar helt den uppfattningen - kalla kriget tillhör dåtiden och det ska det fortsätta att göra, säger Löfven och konstaterar att det är upp till Nato själv att bedöma vad som behövs.

Försvarsminister Peter Hultqvist - också på plats i Warszawa - säger sig ha "full förståelse" för varför Polen, Estland, Lettland och Litauen velat ha de nya bataljonerna hemma hos sig. Oron är stor efter de senaste årens utveckling i Ukraina.

Svensk-ryskt möte?

Hultqvist pekar tydligt finger åt Ryssland som huvudansvarig för de försämrade relationerna mellan öst och väst.

– Det är ju oberäkneligheten i den ryska politiken som är hela grundorsaken och det är de som har annekterat Krim. Det är de som har brutit mot säkerhetsordningen. Det är där vi har grundfundamentet för hela problematiken. Därför vilar ett väldigt tungt ansvar för dagens situation hos dem och det måste man ha klart för sig, säger försvarsministern.

Statsminister Löfven betonar samtidigt att Sverige ska ha en dialog med Ryssland. Och utrikesminister Margot Wallström öppnar för ett snart möte med sin ryske motpart Sergej Lavrov.

– Jag tror att det är på tiden att vi får pratas vid. Men jag tänker inte aktivt bjuda in utan jag hoppas att det kan ske i samband med att vi möts i den här typen av sammanhang, säger Wallström, som även hon deltar i helgens Nato-träffar.

Ingen svensk ansökan

Den stora svenska närvaron i Warszawa är ett tecken på hur nära Sverige har kommit Nato på senare tid.

Någon ansökan om medlemskap är dock inte aktuell.

– Nej, det här bygger på att vi är alliansfria. Men vi har ett gott samarbete: vi har bilaterala samarbeten, vi har multilaterala samarbeten - och ett av dem är med Nato, säger Löfven i Warszawa.

Warszawa, TT:s korrespondent