Kallt och nordliga vindar till midsommar

avJenny Rydberg

För de som längtar efter ett soligt midsommarfirande är helgens prognos nedslående.

– Det ser dessvärre ganska ostadigt ut med en hel del skurar och det blir inte särskilt varmt, säger Ingrid Eronn, meteorolog hos Foreca.

En kallfront drar in över Sverige under midsommarafton.

– Det börjar över norra Sverige någon gång under natten till fredag och rör sig sedan söderut över en stor del av landet. Det innebär regn över norra Sverige och där kommer det också ligga kvar en hel de skurar och regn, framför allt i fjälltrakterna, säger Ingrid Eronn.

”Inte särskilt varmt”

Temperaturerna under midsommarafton kommer ligga på runt 10–15 grader, beroende på var i landet man befinner sig.

– Det blir inte särskilt varmt tyvärr utan vi får nöja oss med runt 15 grader i Götaland, mellan 10–15 grader i Svealand och runt 10 grader i norra Norrland, säger Ingrid Eronn.

Här är det störst chans för sol

Men det ser inte helt mörkt ut för midsommarfirarna i de västra delarna av Götaland och Svealand. Hoppas man på att trots allt få se skymten av solen under midsommarafton är det nämligen där man ska befinna sig.

– Kallfronten kommer troligtvis att passera södra Sverige under första halvan av dagen. Framåt midsommaraftonskvällen får vi hoppas att den här kallfronten drar bort och bakom den kan det spricka upp litegrann, chansen att det gör det är störst i de västra delarna av Götaland och Svealand, säger Ingrid Eronn.

Blåsigt och regnigt på midsommardagen

Det ser inte ut att bli bättre på midsommardagen. Då drar kallfronten vidare norrut över Finland, något som innebär att mer regn svänger in över de norra delarna av Sverige. I söder finns det fortsatt risk för skurar.

– Eftersom vi befinner oss på baksidan av ett lågtryck så innebär det också nordliga och nordvästliga vindar. Det kommer att kunna bli ganska blåsigt, framförallt från Dalafjällen och upp över södra Norrlands fjälltrakter, säger Ingrid Eronn.

ARTIKELN HANDLAR OM

Midsommar

Väder

Sverige

Solen