Därför vågar Löw inte peta världsstjärnorna

”De skulle förstöra stämningen”

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

SOTJI. Tyska legendarer och experter kräver att flera världsstjärnor petas mot Sverige.

Men ingen tror att Jogi Löw vågar göra stora förändringar.

– Då skulle de äldre spelarna förstöra stämningen, säger Jan Christian Müller på Frankfurter Rundschau, som följt landslaget i 17 år.

De regerande världsmästarna fortsätter sågas två dagar efter premiärförlusten mot Mexiko.

En av Tyskland största spelare genom tiderna, Lothar Matthäus, går i sin roll som expert i olika medier till attack mot Mesut Özils inställning.

– Jag får ofta känslan av att Özil inte känner sig bekväm i landslagströjan, det är nästan som att han inte vill spela. Det finns inget hjärta, ingen glädje och ingen passion, skriver han i sin spalt i Bild.

Effenberg kräver två petningar

En annan gammal legendar, Stefan Effenberg, vill se två av lagets största stjärnor petade mot Sverige: Özil och Sami Khedira.

Effenberg vill i sin kolumn på t-online se Marco Reus, som kom in i andra halvlek mot Mexiko, från start mot Sverige i stället för Özil.

1 av 3 | Foto: FRANCISCO LEONG / AFP

Och Ilkay Gündogan måste ta Khediras plats, hävdar Effenberg.

– Laget behöver helt enkelt få fram farliga bollar centralt i planen upp till anfallarna. Det saknades helt mot Mexiko. Gündogan är en spelare som kan slå sådana passningar, menar Effenberg.

Föreslår trebackslinje

Landets största tidning, Bild, vill se samma två ändringar som Effenberg.

Tyska Sky Sport föreslår tre ändringar i startelvan mot Sverige: de två nämnda, där dock Leon Goretzka är ett alternativ på Khediras plats i stället för Gündogan, samt att Thomas Müller får lämna plats åt Leverkusens unge Julian Brandt.

När Sportbladet frågar runt i den tyska presskåren som följer ”Die Mannschaft” tätt är de inne på liknande spår (se också tillägg nedan).

Jörn Meyn på Berliner Morgenpost och Matthias Dersch på Kicker vill se en trebackslinje med ordinarie ytterbackarna Jonas Hector Joshua Kimmich kvar på kanterna och Khedira på bänken.

– För att täppa till centralt, säger Meyn.

Men ingen tror att Löw gör mer än max två byten (förutom Hector som var sjuk i premiären och kommer tillbaka i stället för Plattenhardt). De flesta tror att i varje fall Reus får starta i stället för Özil eller möjligen Julian Draxler eller Thomas Müller, som också ifrågasätts.

Neuer slår tillbaka

Jan Christian Müller på Frankfurter Rundschau, som följt landslaget i 17 år, är helt övertygad om att Löw inte vågar peta mer än en eller två av sina storstjärnor.

– Det här laget har svetsats samman under så många år att om han gör för många ändringar skulle han förändra hela hierarkin. Det är svårt. Gör han för många ändringar skulle de äldre spelarna, med sina stora egon, förstöra stämningen.

På tisdagens presskonferens i Moskva, innan laget flög till Sotji, satt lagkaptenen Manuel Neuer och slog tillbaka mot kraven på flera petningar.

– Jag tror inte på att byta ut några spelare. Det handlar om att spelare ska visa vad de kan.

René Kübler på Badische Zeitung från Freiburg, som följt Löw under många år:

– Löw brukar inte göra så stora ändringar. Han har en stor tro på de äldre spelarna, Han kommer att ge de flesta en chans till. Så har han alltid gjort när det varit ett tufft utgångsläge.

1 av 4 | Foto: Johan Flinck
Jörn Meyn, Berliner Morgenpost.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.