19 år gammalt kött såldes i Stockholm

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Konserver från 1993 förpackades om till corned beef och köttfärsmix

1 av 2 | Foto: Scanpix
FALSK MÄRKNING Försvarets gamla beredskapskonserver märktes om som corned beef och såldes i matbutiker i Stockholm. Butiken på bilden har ­ingen koppling till det falskmärkta köttet.

19 år gammalt kött märktes om och såldes under falsk etikett i svenska butiker.

Det avslöjar Svenska Dagbladet i dag.

Men förundersökningen mot företaget lades ner.

2009 avslöjade Svenska Dagbladet att 27 år gamla köttkonserver från Sverige hade sålts till restauranger i Polen. Köttet hade ­använts i de svenska beredskapslagren, men sålts ­vidare när kalla kriget tog slut.

Nu avslöjar SvD-reportern Henrik Ennart att ett stort parti av det gamla ­köttet även sålts i Sverige som corned beef-konserver och köttfärsmix. Partiet tillverkades av Scan Syd i ­Kristianstad 1993.

När beredskapslagren ­lades ner 2000 försökte Jordbruksverket sälja köttet vidare.

Falska ettiketter

Men burkarna var svår­sålda och blev enligt ­Svenska Dagbladet liggande i ett lager i nio år. Där­efter ­köptes de upp av en grossist: 1 000 ton konserver med corned beef och nästan 500 ton ­burkar med köttfärsmix.

I samband med SvD:s ­avslöjande 2009 fick miljöförvaltningen in ett tips om att konserverna även såldes i Sverige.

Den 5 november samma år slog man till mot leverantören i Stockholm.

I lokalerna hittades ett parti på 20 160 beredskapskonserver à 980 gram styck. Några av burkarna hade då märkts om med falska etiketter där hållbarhets­tiden hade förlängts med tio år – från 2003 till 2013.

Jordbruksuniversitetet i Warszawa beskrev enligt SvD innehållet så här:

”Genom att äta det här köttet riskerar du att bli förgiftad.”

Återkallade allt

Den svenska ­leverantören tvingades kalla tillbaka köttet från 20 butiker i Stockholm och tre i Göteborg.

Leverantörens advokat säger till SvD:

– Företaget har låtit göra mikrobiologiska tester som visar att köttet är tjänligt. Trots detta har man valt att omedelbart följa miljö­förvaltningens föreläggande och slutat sälja och ­genast återkallat alla varor.

Nedlagd undersökning

Miljöförvaltningen anmälde företaget, men i ­februari i år lades för­undersökningen ner. Enligt åklagaren bland annat på grund av företagets egna tester som visade att köttet var hållbart till 2013, skriver SvD.

Miljöförvaltningen tänker överklaga.

– Får vi inte igenom till åtal när man märkt om 20 år gammal mat, då får vi inte igenom någonting, säger enhetschefen Helena Storbjörk Windahl till SvD.

Publicerad: