Massavhopp från polisen: ”Man känner stor frustration”

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

En ny trend har startat inom polisen. På grund av låg lön och underbemanning har massor av poliser börjat säga upp sig.

Under två månader lämnar fler än 100 personer myndigheten.

– Det är en stor känsla av frustration och otillräcklighet som gör att man tappar sugen, säger Magnus Nyström som slutar efter åtta år inom polisen.

Poliser i hela landet har under en längre tid varit missnöjda med sin lönesättning och underbemanning. Hittills har det lett till stora protester inom poliskåren.

Bara för någon vecka sedan brevbombade tusentals poliser i landet sin egen chef, rikspolischefen Dan Eliasson, och andra makthavare med handskrivna brev. Vissa beskrev situationen som att de inte ens hinner gå på toaletten.

”Jag förstår att många känner så”, svarade Dan Eliasson i ett pressmeddelande under tisdagen med anledning av frustrationen i de personliga breven.

GW: De har lägst betalt

Nu har frustrationen övergått i att fler och fler väljer att lämna yrket.

Under månaderna augusti och september slutade 57 poliser och 68 stycken gick i förtidspension sett över hela landet, enligt polisens personalenhet.

Polisförbundet säger att siffrorna har ökat sedan dess.

– Vi får många signaler om det, och det gäller över hela landet, säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet.

Hon förklarar att polisyrket varit ett yrke som man historiskt sett har stannat i och även kämpat för att ta sig in i.

– Det här är en allvarlig signal om ett djupt missnöje som kommer att få konsekvenser, säger hon.

Enligt polisprofessorn Leif GW Persson är det inte synd om alla poliser.

– Det är poliserna på fältet som ska göra jobbet som mår dåligt. De är lägst betalda och hela tiden försvinner en del av dem till byråkratiska uppgifter och då blir påfrestningarna på fältet ännu större. Det har blivit mer att göra under sämre betingelser och samtidigt är lönerna låga, säger Leif GW Persson i SVT:s Veckans brott.

Efter åtta år får han nog

Magnus Nyström, 36, har jobbat som polis i Borlänge i åtta år. Han har brunnit för jobbet och haft kul tillsammans med sina kollegor. Han är ett levande bevis på att det inte bara är äldre poliser som ska gå i pension som slutar utan även yngre, drivna poliser. Efter nyår slutar han som för att börja jobba på en annan statlig myndighet.

– När jag väl bestämde mig för att titta på jobb utanför polisen kändes det bra, säger Magnus Nyström.

”Mer än vad man ska tåla”

Den 1 januari i år trädde polisens nya omorganisation i kraft och den här sommaren fick Magnus känna vad den innebar.

– Varje dygn i somras har det gått ut övertid för att täcka upp en minimibemanning som är på gränsen till vad man kan tåla som polis och definitivt på gränsen till vad man ska tåla som medborgare.

Hittills har cheferna sagt nej till kraven på en lägstalön på 25 000 kronor och en lägsta lönenivå på cirka 28 000 kronor efter fem år i yrket. Det som förargar många poliser är att nya polisassistenter kan tjäna tusenlappar mer än poliser som jobbat flera år inom yrket.

”Stor frustration”

Magnus Nyström har många kollegor som också väljer att lämna polisen. Före hösten var han inte referensperson till en enda. I dag är han referens till fem kollegor som söker jobb utanför myndigheten.

– Dels så handlar det om resursbrist. Patrullerna blir sittande en väldigt lång tid. Jobb går ut som man inte har möjlighet att åka på. Medborgarna blir lidande när man får lämna mitt i arbetet. Man får också en sämre respons. De bara hafsar vidare hela tiden och det skapar en stress hos medarbetare och fler och fler visar sitt missnöje.

– Det är en stor känsla av frustration och otillräcklighet som gör att man tappar sugen, säger Magnus Nyström.

Publicerad: