Här flyr hon mirakulöst från terroristernas kulor

avOskar Forsberg

1 av 5

PARIS. Här lyckas en ung kvinna fly när terroristen Salah Abdeslam får eldavbrott med sin Kalasjnikov.

På övervakningsfilmer från olika kameror ser man också hur en servitris tar skydd bakom baren och håller om en chockad kvinna.

Attacken tog mindre än en minut – sedan flydde skytten i en svart Seat Leon.

Ett av de viktigaste bevismaterialen i utredningen av terroristattackerna i Paris är insamlade filmer från övervakningskameror. På en av filmerna från restaurangen La Bonne Bière som attackerades ser man hur en kvinna mirakulöst lyckas fly från platsen.

Terroristen, som polisen misstänker är den internationellt eftersökta Salah Abdeslam, står utanför krogen och skjuter automateld in genom fönsterrutorna.

En man, på väg att hämta en pizza, dödades omedelbart. Ytterligare fyra personer miste livet i attacken, alla befann sig på uteserveringen. Mirakulöst nog klarade sig samtliga gäster och personal inne i lokalen från allvarligare skador.

Över på en minut

På filmen från en övervakningskamera ser man hur en kvinna, som gömt sig bredvid ett bord på golvet på uteserveringen, har en otrolig tur. Abdeslam riktar sin automatkarbin mot hennes huvud men ser ut att få eldavbrott.

Kvinnan kan då fly iväg, bort från serveringen.

På filmen från kameran inne i restauranglokalen ser man hur vissa tar skydd bakom baren. Andra springer upp eller ner en trappa när kulorna börjar regna in från gatan utanför.

Attacken är över på mindre än en minut.

Terroristen ses röra sig lugnt och metodiskt utanför medan han spanar efter människor att skjuta ihjäl.

Restaurangen ligger i Paris trendiga 11:e distrikt och sedan i lördags har högen med blommor utanför blivit större och större.

Bredvid ligger restaurangen Casa Nostra. Sannolikt var det därifrån mannen som mördades på gatan kom gåendes med sin pizza.

Förlängning av undantagstillstånd

Under dagen i dag ska parlamentet i Frankrike fatta beslut om undantagstillståndet ska förlängas i ytterligare tre månader. Förslaget ska nu vidare till senaten där det tas upp på fredag.

På dagordningen finns även flera andra förslag, som lagts fram som en konsekvens av fredagens terrordåd.

Bland annat föreslås det att polisen ska kunna genomföra husrannsakan utan domstolsbeslut, om läget är sådant att allmänheten misstänks vara i fara.

Det har också kommit önskemål från polisen fackförbund om att poliser som inte är i tjänst ska få tillåtelse att bära vapen.

Det rapporterar franska Le Monde.

Jagas i hela världen

Utredningen av razzian Saint Denis i går pågår fortfarande, kriminaltekniker är på platsen och säkrar spår. Myndigheterna bekräftade i dag att Abdelhamid Abbaoud, 28, är en av de döda personerna i lägenheten.

Frågan om hur han kunde ta sig in obemärkt i Frankrike kvarstår emellertid

Kvinnan som sprängde sig själv till döds under insatsen uppges vara Hasna Aitboulahcen, 26, kusin till Abdelhamid Abbaoud.

Salah Abdeslam, som misstänks vara mannen med automatkarbinen på filmerna från restaurangen, är fortfarande på fri fot.

Han jagas i hela världen.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås

ARTIKELN HANDLAR OM