Titta – så har Växjö stoppat kraften

Av: Hans Abrahamsson, Nils-Petter Dufva

Publicerad:
Uppdaterad:

Mästaren Skellefteå har bara lyckats göra fler än två mål två gånger på arton försök: ’Tajt lag i defensiven’

TUFFA TAG  Växjö har haft det lätt mot Skellefteå – de senaste årens gigant i svensk hockey. Mästarlaget har inte lyckats göra fler än tre mål på Växjö på 18 möten.
Foto: SIMON ELIASSON
TUFFA TAG Växjö har haft det lätt mot Skellefteå – de senaste årens gigant i svensk hockey. Mästarlaget har inte lyckats göra fler än tre mål på Växjö på 18 möten.

SKELLEFTEÅ. Här är mardrömsstatisiken som är på väg att sänka Skellefteås gulddrömmar.

Bara två gånger på de tre senaste åren har de regerande mästarna lyckats göra mer än två mål mot Växjö.

– Det är ett väldigt tajt lag i defensiven, säger Skellefteås stjärnforward Andrew Calof, som fort­farande är mållös efter åtta matcher mot Växjö.

Skellefteå har de tre senaste åren gått fram som en ångvält i både serien och i slutspelet. Men mot Växjö har västerbottningarna haft stora problem. Inte minst med målskyttet.

I går tog Växjö tillbaka initiativet i finalserien genom att på nytt vinna i Skellefteå Kraft Arena.

”Stor ödmjukhet”

Och på nytt lyckades inte storfavoriten göra mer än två mål.

Statistiken över de arton senaste mötena är ingen munter läsning för Skellefteå. Bara två gånger har det normalt så målglada laget lyckats göra mer än två mål mot smålänningarna.

Ingen i Växjölägret vill avslöja för mycket om taktiken mot Skellefteå:

– Men det är starkt gjort av oss. I grund och botten tror jag att det handlar om en stor ödmjukhet mot laget vi spelar mot och beredskapen hos alla fem spelare ute på isen. Att alla måste vara involverade i försvarsspelet hela tiden och så har vi ett bra box play, säger tränaren Sam Hallam.

Noah Welch är inne på samma linje: Den amerikanske backen menar att den stora respekten för Skellefteå gör att laget är mer skärpt inför mötena:

– Skellefteå är ett så pass bra lag så om du inte spelar upp mot ditt absolut bästa blåser de dig av banan. Du är lite rädd innan, för de kör över oss om vi inte kommer upp mot vårt absolut bästa.

Andrew Calof var en av seriens hetaste målskyttar, men mot Växjö har han inte lyckats göra mål på åtta matcher, fem i grund­serien och tre i slutspelet.

– Det är ett väldigt tajt lag i defensiven. Det blir aldrig många mål i matcherna de spelar. Det såg vi i serien mot Frölunda också. Det vi måste göra är att komma in på mål bättre.

”Små saker avgör”

Växjö har två raka segrar i Skellefteå, men förlorade hemmamatchen (0–3) i tisdags:

– Jag hoppas att vi kan ta med oss en hel del fokus från här till nästa hemmamatch. Första matchen hemma tycker jag att vi försökte vara något vi inte riktigt vill vara. Samtidigt gör Skellefteå tidigt 1–0 och får matchen dit de vill. Det är så små saker som avgör, säger Sam Hallam.

VÄXJÖS FINA STATISTIK

– finallagens möten tre senaste säsongerna. Skellefteås siffror först.

SM-final 2015

1–2 hemma

3–0 borta

2–4 hemma

2014–15

2–1 hemma

1–2 borta

2–0 hemma

1–3 borta

2–1 hemma (straffar)

2013–14

2–4 borta

3–2 hemma (straffar)

2–3 borta (straffar)

0–6 hemma

2–1 borta (övertid)

2012–13

0–2 hemma

2–1 borta (övertid)

1–2 hemma (övertid)

2–1 borta

2–0 hemma

TOTALT

15 4 6 5 24–29

Poäng, SAIK: 22.

Poäng, Växjö: 23.

Segrar inklusive övertid och straffar

Skellefteå: 8.

Växjö: 7.

✓ DÄRFÖR LYCKAS LAKERS

Vinna målvaktsmatchen

Markus Svensson har inte varit dålig, men han har heller inte kommit upp mot toppnivå i de två hemmamatcherna. Han har dessutom inte alls fått den hjälp han behöver.

Hård press på backarna

Skellefteås svaghet är definitivt att backarna blir väldigt sårbara när de hamnar under press. Något Växjö har lyckats med på bortais. Skellefteå vill till varje pris försöka spela sig ur egen zon, men nu blir det alldeles för svårt och med för hög felprocent.

Starka i området framför målet

Lite av en klyscha, men i de två matcherna i Skellefteå har det varit klasskillnad i agerandet framför eget och motståndarnas målvakt. Skellefteå har haft oerhörda problem att ta sig in framför Växjös mål och samtidigt varit alldeles för mjuka framför Markus Svensson.

Långa anfall

Det går inte att komma ifrån: ju mer Skellefteå är i försvarszonen desto svårarare får det att göra mål. Växjö har inte varit rädda för att bygga ett eget anfallsspel när de väl vunnit pucken i Skellefteås zon.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!