Chocken från Riksbanken: Sänker viktigaste styrräntan

avGustaf Tronarp

Stefan Ingves sänker den redan superlåga räntan

Riksbanken chockar alla bedömare och sänker den viktigaste styrräntan med 0,10 procentenheter till -0,35 procent.

Krisen i Grekland är en av orsakerna.

– Det är en väldigt osäker situation, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Foto: TT
Stefan Ingves, Riksbankschef.

Riksbanken, med chefen Stefan Ingves, är inte rädda för att slå experterna med häpnad.

I dag kom beskedet att reporäntan sänks med 0,10 procentenheter till -0,35 procent.

Sex av sju chefekonomer som Aftonbladet Spara smart hade pratat innan beskedet trodde på oförändrad ränta.

– De gillar verkligen att överraska. Jag tycker att det är härligt att vi har fel ibland. Riksbanken vill visa att de verkligen kommer göra vad som krävs för att få upp inflationen, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer.

Krisen kan få konsekvenser

En viktig orsak till den oväntade sänkningen är kaoset i Grekland.

”Osäkerheten i omvärlden har ökat och konsekvenserna av situationen i Grekland är svårbedömda”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

– Grekland oroar mer än många av oss tror. Vi har aldrig varit med om en liknande situation, och vi har ingen aning om vad som händer om Grekland skulle lämna euron, säger Christina Söderberg.

– Det finns en reell risk att det kan påverka Sveriges ekonomi. Vi lever i en global ekonomi och alla påverkas av alla. Det är ett stort orosmoln.

Förutom sänkningen kommer Riksbanken också att öka köpen av statsobligationer med 45 miljarder i höst.

”Behöver ge mer stöd”

I sitt beslut skriver Riksbanken att det är svårt att bedöma vilka effekter som krisen i Grekland kommer att få för Sverige. Enligt Stefan Ingves och hans kollegor kan krisen innebära att den svenska ekonomin försvagas. Det skulle i sin tur kunna minska inflationsökningen, som Riksbanken sliter för att uppnå:
”I denna osäkra miljö behöver penningpolitiken ge mer stöd för att inflationen ska fortsätta stiga mot målet på två procent.”

Bakom beslutet ligger också det faktum att kronan stärkts mer mot andra valutor än vad Riksbanken förutspått. Även detta kan påverka den svenska ekonomin negativt.

Kan leda till avgift på sparkonton

För svenskarnas privatekonomi kan den sänkta räntan leda till lägre boräntor - och avgifter på sparkonton.

– Eftersom sänkningen inte var förväntad kommer den sannolikt innebära att räntan på bolån sänks något, säger Christina Söderberg.

Hon fortsätter:

– Det blir väldigt intressant att se om någon bank inför minusränta på sparkonton, eller om kunderna får betala en avgift. De är livrädda för att göra det, men jag tror att någon kan komma att göra ett försök.

”Ökad osäkerhet”

Beroende på utvecklingen i Grekland och vad konsekvenserna blir för de finansiella marknaderna så kan räntan komma att sänkas ännu mer längre fram, enligt experterna.

– Det finns en ökad osäkerhet i vår omvärld som de behöver ta hänsyn till. Vi är beroende  av vad som händer i euroområdet. Greklandskrisen kan påverka förtroende i den europeiska ekonomin och därmed leda till lägre efterfrågan därifrån, säger Anna Öster, chefekonom på Länsförsäkringar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Riksbanken

Styrränta

Boränta

Bolån