â‰Löfven sågar SD-kampanjen

Politik. Sverigedemokraternas omstridda tiggerikampanj på Östermalmstorgs tunnelbanestation var bedrövlig, enligt statsminister Stefan Löfven (S).

Men han tycker att det var fel att den revs ned.

Löfven vill vare sig skärpa reglerna för politisk reklam eller kritisera Storstockholms lokaltrafik (SL) för beslutet att låta SD-kampanjen genomföras.

– SL måste fatta sina beslut utifrån sin policy. Jag tycker kampanjen var bedrövlig. Jag tycker väldigt illa om den, men sedan måste alla stå för sina beslut vad gäller vad man tillåter och inte tillåter, säger han till TT under ett besök på SSU:s kongress i Västerås.

Blev matförgiftad

Han var till synes helt återhämtad från den sjukdom som tvingade honom att besöka en akutmottagning för snart tre veckor sedan, efter en resa till Etiopien.

– Det var en matförgiftning enligt läkarna. Fördelen med det är ju att det går snabbt över, så jag känner mig i alldeles utmärkt form, säger han.

En fråga som aktualiserats av sjukdomen är vem som är ställföreträdare när han blir sjuk. Det har kommit fram att vice statsminister Åsa Romson (MP) inte har det uppdraget, utan att det är regeringens äldsta statsråd Margot Wallström (S).

TT: Varför har ni valt den vägen?

– Grundlagen säger att statsministern kan utse en ställföreträdare, som ersätter statsministern när hon/han inte är tjänstgörande. Det finns en sådan möjlighet, men det finns inget sådant tvång, säger Löfven.

Att Romson trots detta kallas vice statsminister har enligt Löfven praktiska skäl, då det behövs någon som kan föra regeringens talan vid alla besök utomlands.

Krav från SSU

Från SSU-kongressen har det i helgen höjts krav på höjda skatter, sänkt ränteavdrag och tvingande regler för kommunernas flyktingmottagande - allt kryddat med kritik mot S-ledningen för att den agerar ängsligt.

Enligt Löfven är det i fösta hand det stora budgetunderskottet som sätter käppar i hjulen för reformer just nu, snarare än rädsla för att hans minoritetsregering ska provocera fram och förlora en misstroendeomröstning i riksdagen.

– Decemberöverenskommelsen stödjer möjligheten för oss att få igenom vår ekonomiska politik. Men sedan har vi det faktum att den förra regeringen lämnade efter sig ett underskott på 74 miljarder kronor och det ska arbetas bort.

TT