WHO: Korv och bacon orsakar cancer

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Livsmedel. Charkuteriprodukter - som korv, bacon, skinka och pastejer - orsakar cancer, slår WHO fast. För första gången klassas nu livsmedel som cancerframkallande, vid sidan av ämnen som arsenik och cigarettrök.

När det gäller rött kött i övrigt - det vill säga kött från nöt, gris och lamm - är bevisen inte lika entydiga. Därför nöjer sig organisationen med att konstatera att dessa livsmedel "troligen orsakar cancer".

Men för charkprodukter råder alltså ingen tvekan.

– Det som sticker ut är att det här inte är gjort med något livsmedel tidigare, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket, till TT.

Ställningstagandet kommer efter att 22 forskare från tio länder i WHO:s forskningsorgan IARC träffats i Lyon, Frankrike. Forskarna analyserade över 800 studier och drar slutsatsen att det finns ett tydligt samband mellan processat kött (charkprodukter) och cancer.

Det tydligaste sambandet finns till tjock- och ändtarmscancer, men kopplingar syns även till cancer i bukspottkörteln och prostatan.

Samverkande faktorer

Än så länge vet inte forskarna varför kött orsakar cancer.

– Man misstänker att det är ett antal faktorer som samverkar i rött kött och framför allt i charkprodukter, säger Rickard Bjerselius.

Han säger att risken är kopplad till det järn, fett, heterocykliska aminer, kolesterol, salt, protein, virus samt nitrit och nitrosaminer som finns i dessa livsmedel.

Enligt Bjerselius ger forskningen inget stöd för att vissa charkprodukter skulle vara mer skonsamma än andra. Ekologisk eller traditionell produktion spelar alltså ingen roll.

Samtidigt är kött en bra källa för näringsämnen. Och enligt branschorganisationen Kött- och charkföretagen är den individuella risken för cancer liten, inte alls som vid exempelvis rökning.

Köttiga svenskar

Men enligt rapporten ökar risken för tjocktarmscancer med 18 procent, om du äter 50 gram processat kött varje dag. Det är något mindre än två baconskivor.

Sedan tidigare rekommenderar World Cancer Research Fund människor att inte äta mer än 500 gram rött kött per vecka.

En undersökning av Livsmedelsverket från 2010-11 visar att fyra av tio kvinnor och hela sju av tio män äter mer än så. Hos både kvinnor och män utgörs cirka en tredjedel av konsumtionen av charkprodukter.

Sedan dess har konsumtionen dessutom ökat ytterligare.

TT

Publicerad: