Dirawi: ”Diskussionen har varit ovärdig”

avJoni Nykänen

Årets julvärd sågar kritikerna

1 av 8

Gina Dirawi, 25, har gjort succé i SVT – igen.

Den senaste julvärden är nöjd med sin egen insats, men hon har svårt att svälja hatet som hon har fått den senaste tiden.

– Diskussionen har varit väldigt ovärdig, säger hon till Nöjesbladet.

Den väntade kritiken mot Gina Dirawi kom precis som planerat. Men hennes insats i SVT blir också väldigt hyllad.

– Nästa gång, vem det än är som leder, så hoppas jag att personen ges en chans att leverera och att man kommer med kritiken efteråt. Och att det inte ska bli en diskussion om varifrån man kommer och vem man är, så pass som det har varit. För nu har diskussionen varit väldigt ovärdig, säger Gina Dirawi till Nöjesbladet efter sändningen.

Delar läsarna i två läger

Över 50 procent av Nöjesbladets läsare ger Dirawi fem plus och omkring 30 procent ger ett plus. Det råder alltså delade meningar.

– Man kan inte förvänta sig att alla ska tycka och tänka samma sak. Men jag är jättenöjd med min prestation och jag vet att jag har gjort ett bra jobb. Jag vet att jag har gjort mitt bästa, säger hon.

Blir du förbannad när du ser att du får orimligt mycket hat kring detta?

– När folk säger att de inte får ihop hur en muslim sitter som julvärd då är det inte upp till mig att sitta och förklara det för dem. För då är det något som inte kommer fram. Då får det vara så. Idag är en sån symbolisk dag för så många i Sverige, och det här bevisar att vem som helst kan sitta i den här soffan så länge man är duktig på det man gör. Jag är stolt över SVT som vågar visa människor att det inte handlar om var man kommer ifrån. Det handlar om vem som har något bra att säga och kan ge folk värme. Det kan jag göra, säger hon.

Arne Weise upplevde att du verkade väldigt nervös i tv. Var du det?

– Jag vet att många ibland säger att jag låter nervös eller ledsen. Men det är min dialekt. När jag pratar normalt så går jag upp och ner i tonen för att jag gillar att det låter så. Jag känner mig väldigt bekväm i det. Men jag var nervös under vissa stunder.

När var du mest nervös?

– Jag vet inte. Men jag tror att det är så klart när man börjar och inser att man sitter här.

”Arne Weise lät som en mysig farbror”

Ljuständningen?

– Jag trodde att det skulle vara jättesvårt. Och jag trodde inte att jag skulle kunna tända ljuset eftersom jag normalt är dålig på det. Men jag är jätteglad att det gick bra.

Kommer du att vilja göra det här igen?

– Absolut. Om jag får chansen. Det har varit jättekul. Det är en mäktig känsla att få vara den som sitter i den där stolen.

Hur var ditt samtal med Arne Weise?

– Jag blev så rörd. Han var så gullig. Han lät som en mysig farfar och jag blev jätteglad när han ringde.