Barnfamilj plågas av kackerlackor

Av: Anton Kasurinen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7 | Foto: PERNILLA WAHLMAN
Rikard och Sara Lejåker med döttrarna i bostaden där de plågas av kackerlackor

I tre år har familjen Lejåker plågats i sitt eget hem i Kungsängen utanför Stockholm. Lägenheten är invaderad av kackerlackor.

– Det är helt overkligt. Kackerlackor kan krypa upp på bordet när vi sitter och käkar, säger Rikard Lejåker, 34.

Tipsa | Aftonbladet

Mardrömmen har pågått i tre år för familjen Lejåker som bor i Kungsängen utanför Stockholm. 2012 upptäckes kackerlackor för första gången i lägenheten. Sedan har kampen pågått mot de obehagliga skadedjuren. Efter fler än 20 saneringar är kackerlackorna fortfarande kvar.

Det senaste beskedet är att hyresvärden Upplands-Brohus och saneringsfirman diskuterar om familjens kök ska rivas ut. Sedan kan saneringsfirman behöva gå igenom alla avloppsrören. I väntan på besked får barnfamiljen bygga ett provisoriskt kök med kokplatta och ett litet kylskåp i hallen.

– Det är helt overkligt, helt perverst att det kan pågå så här länge, säger Rikard Lejåker, 34.

Obehagliga middagsgäster

Kackerlackor kan komma krypande när familjen äter middag. Det har hänt att krypen gömmer sig i familjens matbord.

– De kan komma upp på bordet när vi sitter och käkar. Värst var i julas när vi stod och lagade mat. Vi slog ihjäl en 10-15 stycken. De kom upp på spisen när vi stod och stekte köttbullar, säger Rikard.

I lägenheten bor Sara Lejåker, 35, Rikard Lejåker 34 och deras tre döttrar i åldrarna fem till åtta år. Yngsta dottern har aldrig upplevt någon annan verklighet än att små lustiga skalbaggar springer runt i lägenheten. Äldsta barnet, 16-årige Alexander, flyttade hemifrån för att han inte stod ut.

– Han vaknade av att en kackerlacka kröp på honom. Han ville inte bo kvar efter det, suckar Rickard Lejåker.

Familjen får inte flytta

Dessutom har många i familjen varit sjuka eftersom kackerlackor är smittospridande skadedjur.

Som om allt detta inte var nog är familjen fast i ett dödläge. De kan inte flytta någon annanstans på grund av stränga regler. Om de flyttar kan de råka få med sig kackerlackor dit. Därför kan familjen heller inte få någon evakueringslägenhet, av risk för att sprida ohyran.

– Man är ju som utbränd av det här. Det är fruktansvärt påfrestande att inte kunna göra någonting.

Rikard är besviken över att hyresvärden Upplands-Brohus inte har gett familjen mer stöd. Gång på gång har familjen anmält problemet. Saneringsfirman har kommit dit, gjort en sanering, sedan har kackerlackorna kommit tillbaka. Hyresgästföreningen har hjälpt familjen att kräva hyresreducering för alla 30 månader som familjen har varit drabbade. Enligt riktlinjerna ska de få 25 procents reducering. Det har Upplands-Brohus inte svarat på ännu.

"Hoppas komma överens"

Aftonbladet har sökt Upplands-Brohus men har inte lyckats nå någon ansvarig. I en artikel i Lokaltidningen Mitt i den 10 juli har VD:n Tore Olsson kommenterat fallet. Han vill inte kommentera kraven på hyresreducering.

– Vi hoppas ju kunna komma fram till en överenskommelse med dem. Vårt primära mål är att bli av med skadedjuren, inte att betala ut ersättningar, säger Tore Olsson till Lokaltidningen Mitt i.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN