David Fjäll: "Upplevt rasism på SVT"

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Foto: Bildbyrån

SPORTBLADET

Den populära programledaren David Fjäll har råkat ut för rasism på sin arbetsplats.

I en intervju med Expressen berättar han om sina upplevelser på SVT Sport.

– Det finns en gräns för vad man kan säga till folk, säger han till tidningen.

Så mycket tjänar tv-profilerna

40-årige David Fjäll är en av Sveriges mest populära sportprofiler i tv just nu och jobbar både med bland annat ishockey och fotboll.

I en intervju med Expressen berättar Fjäll att det finns personer på SVT Sport som menar att han och även andra medarbetare får sina uppdrag baserat på etnicitet.

"Vill inte generalisera"

– Jag vill inte generalisera och säga att det är en rasistisk redaktion eller att folk som jobbar där är rasister. Det finns sjukt mycket bra människor som aldrig varit i närheten av att fälla den här typen av kommentarer eller att aldrig ha en sådan här tanke. Det är majoriteten. Men även om det är en person så blir det en för mycket, kan jag tycka.

– Jag har blivit väldigt besviken på en del personer, säger han till Expressen.

För en månad sedan ska programledaren ha skrivit ett inlägg på sin Facebook där han beskrev att han upplevt både rasism och avundsjuka – men den gången utan att nämna SVT.

"Naiv som jag är trodde jag att skitsnack baserat på ens (min hudfärg) var något som jag hade fått uppleva för sista gången när det upphörde på högstadiet. Men de senaste månaderna har visat att verkligheten kommit ikapp mig. Missunnsamhet, avundsjuka och smutsiga kommentarer har pågått bakom min rygg under flera år visar det sig", skrev han på Facebook, enligt Expressen.

"Inte önska sig bättre chefer"

Fjäll menar att händelserna fått honom att fundera på sin framtid på SVT men att faktumet att han fortfarande jobbar på redaktionen betyder att han bestämt sig för att inte ta beslutet att sluta på grund av rasismen.

Stödet från cheferna ser han positivt på.

– Ledningen på SVT känner till det och har varit ett jäkligt bra stöd. Man kan inte önska sig bättre chefer när det gäller en sådan här grej.

– Först och främst har de varit väldigt mänskliga och suttit ner, pratat, visat att de kommer ta tag i de här sakerna på allvar. Mer konkret, vad de kommer göra för åtgärder, tycker jag är bättre att de svarar på det själva, säger han.

Reportern och programledaren Johan Kücukaslan bekräftar för Expressen bilden som Fjäll ger och säger att han också fått höra av kollegor att han fått uppdrag på SVT på grund av sitt namn.

– Det är tråkigt och framför allt inte alls acceptabelt på någon arbetsplats.

Sportbladet har sökt David Fjäll. Han avböjer att kommentera ytterligare.

Så mycket tjänar tv-profilerna

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN