Mejla

Lena Mellin

Dagens superrysare - danska valet

Publicerad:
Uppdaterad:

Bara ett enda mandat skiljer blocken åt

1 av 2
Statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Dagens val i Danmark blir en rysare.

Det är sjukt jämnt mellan blocken.

Bara ett enda mandat skiljer dem åt.

När vallokalerna stänger ikväll finns det många som har anledning att bita på naglarna. Vissa för att de har chans att vinna makt och inflytande. Andra för att de riskerar att förlora den.

Men allra nervösast borde S-ledaren Helle Thorning-Schmidt och Venstres (ungefär som Folkpartiet) Lars Løkke Rasmussen vara.

Thorning-Schmidt, Danmarks första kvinnliga statsminister, för att hon kan bli av med jobbet. Løkke Rasmussen för att han kan bli statsminister igen efter fyra år i opposition.

Enligt tidningen Berlingske, som vägt samman de senaste mätningarna, skulle partierna på vänsterkanten samla 49,2 procent av väljarna medan den blå sidan skulle få 50,7 procent av rösterna. Skillnaden är ett enda mandat av 179 i folketinget.

Men 17,5 procent av väljarna hade inte bestämt sig än vilket gör valet till en riktig rysare där gårdagskvällens partiledardebatt i tv kan fälla utslaget.

Oavsett vilken sida som vinner kan danskarna vänta sig stramare regler för flyktingar och invandrare. Om det finns knappast någon oenighet mellan de tre stora partierna; Socialdemokraterna, Venstre och Dansk folkeparti.

Det som skiljer dem åt är inte om det ska stramas upp. Utan hur.

Däremot är skillnaderna stora när det gäller synen på hur mycket den offentliga sektorn ska växa. På vänstersidan anser Socialdemokraterna att den ska växa med i genomsnitt 0,6 procent per år. De övriga fyra partierna vill att den ska växa ännu mer.

På den borgerliga kanten tycker tongivande Venstre att den offentliga sektorn inte ska växa mer än priserna. Lilla Liberal Alliance vill att den minskar med tio procent på ett decennium.

Medan Dansk folkeparti vill att den ökar med 0,8 procent per år. Om de borgerliga partierna tar över kan det på den här punkten bli mycket svårt att få till en kompromiss som alla är nöjda med.

Bortsett från vem som får bilda regering är valets vinnare redan klar. Det är Dansk folkepartis Kristian Thulesen Dahl. Det främlingsfientliga partiet väntas öka med omkring fem procentenheter, lika många som partiet med den borgerliga ledartröjan, Venstre, väntas tappa.

Dansk folkeparti bildades för tjugo år sedan men har aldrig suttit i en regering. Främsta orsaken är att man inte velat ha regeringsansvar, det är enklare att gå till attack från oppositionsbänken. Men partiet var stödparti till de borgerliga regeringarna mellan 2001 och 2011.

Kommer det att upprepas om de borgerliga vinner? Oklart. Men klart är att Thulesen Dahl har en helt annan, mindre konfrontatorisk stil, än sin företrädare Pia Kjaersgaard.

Men om Dansk folkeparti tar plats i regeringen blir det andra gången på kort tid som ett populistiskt, främlings- och EU-fientligt parti tar plats i en nordisk regering. Sedan en månad ingår Sannfinländarna i den finska regering där de bland annat har posten som utrikesminister.

Vallokalerna stänger klockan åtta. Innan dess får inga vallokalsundersökningar publiceras. Då är det bara nagelbitning som gäller.

Fotnot: Ett tionde parti kan komma in i folketinget, Kristendemokraterna.

avLena Mellin

Publicerad: