Mejla

Johanna Frändén

Bettingkulturen tränger sig in i varje tidigare fridlyst yta

Publicerad:
Uppdaterad:
Exakt när spel på Nobelpriset i litteratur blev en folksport är inte helt lätt att säga, skriver Johanna Frändén.
Foto: TT
Exakt när spel på Nobelpriset i litteratur blev en folksport är inte helt lätt att säga, skriver Johanna Frändén.

KOLUMNISTER

När Zlatan Ibrahimovic slog upp dörren till sommarens fotbolls-VM på vid gavel häromdagen blev det ny fart på debatten. Formellt finns dock ett rejält förhinder eftersom Zlatan just blivit delägare i ett spelbolag, något fotbollens internationella förbund Fifa inte tillåter. Fortsättning följer.

Samtidigt genomlider Svenska Akademien sin värsta kris i modern tid som följd av ”Kulturprofilens” härjningar bland och kring de Aderton. Utöver misstankar om sexuella trakasserier, våldtäkt och jäv anklagas ”Kulturprofilen” för att också ha gjort sig skyldig till att sprida flera Nobelpristagares namn innan de offentliggjorts.

Vad spelar det då för roll om valet av litteraturpristagare är känt just utanför den innersta kretsen några dagar i förväg? Inte så stor, förrän en bit in på 2000-talet, då spelbolagen gav sig in matchen och det plötsligt fanns pengar att tjäna på att pricka rätt namn.

Flera bolag har nu genomlyst nobelprisspelen de senaste 15 åren, för att se om läckorna på något sätt kan ha påverkat spelet.

Efter årtionden av sega Stryktipset-sändningar på tv började utlandsbaserade nätspelbolag, som inte omfattas av spelmonopolet, för några år sedan att erbjuda live-spel på redan pågående matcher. Och pulsen steg! Snabbt spreds nätbettingen till att också omfatta vinnaren i Melodifestivalen, resultat i riksdagsval och de nyfödda kungabarnens namn. Exakt när spel på Nobelpriset i litteratur blev en folksport är inte helt lätt att säga, men ett starkt definierande ögonblick var när Glenn Hysén, ambassadör för en av betting-drakarna, tipsade om bra odds på den blivande pristagaren vitryska Svetlana Aleksijevitj 2015.

För den som inte orkar engagera sig i fotboll eller finlitteratur finns numer online-hasardspel; en långsam men säker förlustmaskin.

De akuta baksidorna känner de flesta till: Spelmissbruk har samma symptom som andra beroendesjukdomar, men till skillnad från alkoholens mervärden som fest och samvaro sitter nätkasinokvinnan – det är ofta en äldre kvinna – ensam framför sin dator.

Utöver traditionella lottoprogram på tv lockar fyra av fem reklamfilmer på kommersiella kanaler numera tittaren att satsa sina pengar just här (och få en fantastisk startbonus!).

En vanlig kvällstidningsartikel ackompanjeras inte sällan av tre olika spelannonser, en i rörlig bild och två i löpande text.

Inom sportjournalistiken har symbiosen länge varit problematisk, men spelföretagen är i full fart med att borra ännu längre in i verksamheten. Från att ha haft sin avgränsade plats som annonsörer avlönar bettingbolag numer var och varannan fotbolls- och hockeyskribent för att de ska fronta just deras odds. Allt med ansvarig utgivares goda minne.

Det kan verka slumpartat att fenomenet med betting spelar en roll i så vitt skilda ämnen som Zlatan Ibrahimovic och Svenska Akademiens nära framtid. I själva verket är det en perfekt bild av en samtid där spel och dobbel tränger sig in varje tidigare fridlyst yta.

Man kan förstås i evighet diskutera den moraliska aspekten i aktiviteter där huset alltid vinner i längden. Men bettingkulturen är också ett sorts spirituellt helvetesmått på hur långt samhällsgemenskapen kan kommersialiseras.

Den är en närmast förolämpande påminnelse om vilka lögner människan, förlåt, konsumenten förväntas vara mottaglig för.

Televisionen är sedan länge erövrad. Journalistiken ständigt uppvaktad. Litteraturen och politiken är långt ifrån fredade zoner.

Vad är nästa steg? Juridiken? Religionen? Place your bets.


Den nya spellagen

  • Förra veckan presenterade civilminister Ardalan Shekrabi den nya spellagstiftningen som ska träda i kraft vid årsskiftet. Spelmonopolet på online-spel omvandlas till ett licenskrav för utländska aktörer som verkar på den svenska marknaden. Den nya omsorgsplikten lägger ett visst ansvar på spelbolagen att identifiera och hjälpa så kallade riskspelare.

Av: Johanna Frändén

Publicerad:

LÄS VIDARE