Sveriges curlingdamer förlorade VM-finalen efter skiljeomgång

avStaffan Dickson

SPORTBLADET

Sverige hoppades följa upp OS-guldet i Sydkorea med ett VM-guld.

Finalen mot hemmanationen Kanada blev en rysare – men där fick Lag Hasselborg se sig slaget efter skiljeomgång.

– Jag ser det som att vi vinner ett silver, säger en stolt Anna Hasselborg i SVT:s sändning.

Kanadas lag Rachel Homan kom på en blygsam sjätteplats i OS i Sydkorea – en stor missräkning för den curlingtokiga nationen.

I VM på hemmaplan i North Bay har landet representerats av lag Jennifer Jones. Jones och hennes lagkamrater gick obesegrade fram till finalen och slog bland annat OS-guldmedaljörerna Sverige med 8–4 i gruppspelet.

Kvällens final mot lag Anna Hasselborg var inledningsvis ett ställningskrig och efter tre omgångar stod det fortfarande 0–0.

I den fjärde omgången tog Kanada ledningen med 2–0, vilket betydde att Sverige för första gången i matchen fick den så kallade hammaren, alltså den sista stenen i omgången.

Hasselborg klev fram

I den femte omgången kontrade Sverige med att ta tre poäng och gick upp i ledning.

Inför de två sista omgångarna var ställningen lika: 4–4. Då avslutade Jennifer Jones den nionde omgången med en stark sten som gav Kanada två poäng och ledning med 6–4.

Svårt läge för Sverige, men när det behövdes som mest klev Anna Hasselborg fram och ordnade två svenska poäng med den tionde omgångens sista sten: 6–6 och matchen gick till skiljeomgång.

”En av våra bästa matcher”

Där var Kanada det starkare laget. I ett svårt läge drog Anna Hasselborg Sveriges sista sten förbi boet och Kanada vann med 7–6.

– Det var en av våra bästa matcher under veckan. De var verkligen tvungna att spela bra för att slå oss. Även om jag hade satt min sista sten hade hon nog satt sin, säger Anna Hasselborg i SVT:s sändning. 

– Jag känner mig faktiskt ganska stolt. Vi vann OS-guld för bara några veckor sedan och nu ser jag det som att vi vinner ett silver, fortsätter Anna Hasselborg.

Sveriges alla medaljer i OS 2018 00:42
Foto: Paul Chiasson / TT / NTB Scanpix
ARTIKELN HANDLAR OM