Politikern skickades hem från Filip och Fredrik: ”Diskriminerad”

Fick vända i sminket: ”Jag blev bortsorterad”

avBenjamin Andrée

Politikern bokades in för att medverka i ”Breaking News”.

Men väl i sminket skickades Salar Rashid hem – på grund av sin funktionsnedsättning.

– Jag blev bortsorterad, säger han.

Kommunalpolitikern Salar Rashid (S) bokades på som gäst i ”Breaking News” med Filip och Fredrik som sänds i Kanal 5 på torsdagskvällen.

– Jag skulle vara med för att kommentera videoklipp på politiker som dansar. När jag bokades förklarade jag att om de var ett krav att jag ska dansa så är det bättre att de väljer en kollega till mig eftersom jag har en funktionsnedsättning. Det var jag väldigt tydlig med, säger han och fortsätter:

– Vi kom då överens om att jag skulle skippa dansen och jag blev försäkrad om att informationen gått vidare till redaktionen och producent.

Har muskeldystrofi

Salar Rashid har en diagnos som innebär att musklerna försvagas och förtvinar.

Trots att han är mitt i valrörelsen rensade Rashid sitt hektiska schema och åkte till studion för inspelningen.

När han satt i sminket kom den programansvarige och upplyste honom om att han förväntades göra en förhållandevis avancerad dans i programmet.

– Jag förklarade då att jag inte skulle klara av det och jag påminde även om att jag varit mycket tydlig med detta när jag bokades som gäst.

1 av 3 | Foto: Hans Alm
Salar Rashid, kommunpolitiker för Socialdemokraterna.

”Måste steka dig”

Programansvarig för ”Breaking News” försvann i väg för en överläggning med redaktionen och återvände kort därefter till Salar Rashid.

– Då fick jag bara höra: ”Tyvärr, vi måste steka dig”. Och jag fick veta att min medverkan där och då avbokades.

Politikern håller inte riktigt med om att det handlade om en avbokning.

– Jag avbokades inte. Det som hände var att jag blev bortsorterad. Jag kände mig åsidosatt. Jag hade gjort allt rätt från början och tydligt förklarat villkoren för att jag skulle kunna medverka och de hade accepterat villkoren. Jag känner mig diskriminerad skulle man kunna säga.

Har fått en ursäkt

Salar Rashid har fått en ursäkt från ”Breaking News”-redaktionen men inte från Filip Hammar eller Fredrik Wikingsson personligen.

– Det hade varit fint om de sagt ”förlåt”. Men det är fortfarande inte Filip och Fredrik som är problemet utan produktionsbolaget och kanalen. Jag hoppas att de har lärt sig en läxa och att de ser över sina rutiner. De måste lära sig hur man kommunicerar med människor. Jag förstår att förutsättningar ändras men i mitt fall var det inte schysst. Det hade gått att anpassa programmet, säger han.

Enligt ”Breaking News” producent handlar det om en kommunikationsmiss.

– Vi beklagar verkligen att Salar blev avbokad så sent och på detta sätt. Detta var helt och hållet en kommunikationsmiss internt från oss på redaktionen. Vi har pratat med Salar efteråt och framfört våra ursäkter, och kommer att göra allt för att en liknande situation inte uppstår igen. ”Breaking News” med Filip och Fredrik är och ska vara ett inkluderande program, dit alla människor är varmt välkomna, säger Margret Atladottir.

ARTIKELN HANDLAR OM