Nyheter

Protester mot korruption i Guatemala

avTT

Foto: Oliver de Ros/AP/TT
Demonstranter visar sitt missnöje i huvudstaden Guatemala (Ciudad de Guatemala) på onsdagen.

Över 2 000 poliser och militärer har stängt av stadskärnan i Guatemalas huvudstad. Detta sedan invånare för tredje dagen i rad gett sig ut för att protestera mot regeringen – och mot korruptionen i landet.

Bakgrunden till demonstrationerna i huvudstaden är president Jimmy Morales beslut att stoppa den FN-stödda Internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala (Cicig).

Cicigs mål har varit att stärka Guatemalas möjligheter att motarbeta organiserad brottslighet och korruption. Men Morales hamnade själv i skottgluggen, sedan Cicig – i samarbete med landets statsåklagare – velat se honom åtalad för korruption.

Medborgare som deltog i onsdagens protester bar plakat med orden "Slut på korruptionen" och med krav på Morales avgång.

– Vi kräver att presidenten låter Cicig fortsätta. Vi vill inte ha mer korruption, sade Cirilo Pérez, en av organisatörerna av demonstrationerna.

Protesterna riktar sig också mot två lagförslag, varav det ena syftar till att minska utredares möjligheter att häva politikers åtalsimmunitet. Det andra skulle göra det möjligt för avhoppare från oppositionen i kongressen att gå över till Morales parti.Regeringen har gett Cicig ett år på sig att lämna Guatemala.