Rekordpriset: 26 miljoner kr

Publicerad:
Uppdaterad:
zorntavlan Akvarellmålningen ”Sommarnöje” såldes på auktion till en svensk privatsamlare.
Foto: GUNNAR LUNDMARK/SCANPIX
zorntavlan Akvarellmålningen ”Sommarnöje” såldes på auktion till en svensk privatsamlare.

NYHETER

Sveriges dyraste tavla såldes på auktion i veckan.

26 miljoner kronor blev slutpriset för Anders Zorns ”Sommarnöje”.

Köpare är en svensk privatsamlare.

Anders Zorn målade akvarellen ”Sommarnöje” på Dalarö sommaren 1886, nyligen hemkommen från sin bröllopsresa. Den föreställer hustrun Emma och mästerlotsen Carl Gustav Dahlström vid en brygga omgiven av glimmande vatten.

”Ett mästerverk”

– Det är här är konstens absoluta crème de la crème. Ett mästerverk från den här epoken och målad under Zorns bästa period. Tavlan har ett inbjudande motiv – det är ingen nakenakt – som tilltalar många. Toppobjekt som dessa har inget tak, oavsett en sval konstmarknad. Det är en internationell utveckling.

– De som har pengar koncentrerar sig bara på det bästa, säger konstexperten Claes Moser.

Zorn tillhör världens främsta akvarellister och hans teknik att avbilda vattnets speglingar och skiftningar anses oöverträffat inom detta svåra område. ”Sommarnöje” har tillhört samma familj sedan 1930-talet och har aldrig tidigare varit ute på auktion, vilket sannolikt också bidragit till det skyhöga priset.

– Ja, de tavlornas jungfrulighet premieras, säger Claes Moser.

Flera var intresserade

Många internationella köpare var med i budgivningen som skedde på Stockholms auktionsverk i går. Till slut var det en svensk privatsamlare som bjöd högst och fick tavlan. Mer än så vill inte Stockholms auktionsverk avslöja om den nya lyckliga ägaren. Men Claes Moser har sina aningar om vem det kan vara.

– Det är inte så många det handlar om på den här nivån, säger han.

Publicerad: