Mejla

Lena Mellin

Han valde att hoppa av

Publicerad:
Uppdaterad:

...i stället för att tvingas berätta hela sanningen

VISBY. Sven Otto Littorin avgick inte för bevakningen av hans tvist med hustrun om barnen.

Han lämnade av allt att döma regeringen för uppgifter som Aftonbladet inte publicerat.

Littorin lämnar presskonferensen – och rollen som offentlig person.
Littorin lämnar presskonferensen – och rollen som offentlig person.

Aftonbladet har under en längre tid arbetat med uppgifter som är graverande för Sven Otto Littorin. De handlade varken om hans familj, hans barn eller vårdnadstvisten med den förra hustrun.

De handlade om Sven Otto Littorin själv.

Vi har lagt ner stor möda på att kontrollera sanningshalten i uppgifterna och i förrgår var det dags att ställa frågorna till Sven Otto Littorin.

Först ville Littorin varken bekräfta eller dementera. Men i går morse skulle Aftonbladets reporter Mattias Carlsson och fotograf Urban Andersson få träffa honom, enligt regeringskansliets presstjänst.

Men i stället avgick Sven Otto Littorin.

Varför skriver jag det här? Därför att Sven Otto Littorin på sin presskonferens förklarade att han avgick på grund av medias behandling av honom och hans barn i samband med den infekterade vårdnadstvisten med den förra hustrun.

Han sa att hans bostad varit belägrad. Att media intervjuat hans barn.

Låt mig redogöra för Aftonbladets publiceringar: Vi har skrivit om vårdnadstvisten vid fyra tillfällen.

Den första publicerades i oktober förra året. Anledningen var att tvisten rymde en politisk dimension.

I ett par år hade Sven Otto Littorin haft ansvaret för sina barn varannan vecka. Men våren 2009 blir ministerjobbet, enligt Littorin, för tungt. Han kan bara ha ansvaret varannan helg.

Men alliansregeringen anser att det är mycket viktigt att män och kvinnor kan kombinera familj och arbetsliv. Det poängterades i såväl valmanifest som regeringsförklaring, liksom i Moderaternas eget handlingsprogram.

Den senaste artikeln, före gårdagens presskonferens, var en söndagsintervju med Sven Otto Littorin och handlade till största delen om helt andra saker. Den publicerades i slutet av april, alltså för 2,5 månader sedan.

Inte i någon av artiklarna har barnen nämnts vid namn, förekommit på bild eller uttalat sig.

På Aftonbladet har vi en mycket strikt policy när det gäller omyndiga. Deras föräldrar måste ge sitt godkännande. Vi intervjuar varken Littorins eller andra pappors barn utan att minst en förälder gett grönt ljus.

En berättigad fråga är varför Aftonbladet inte nu publicerar de nya uppgifterna om Sven Otto Littorin. Skälet är enkelt. Sedan i går morse är han inte längre en offentlig person.

Han valde att hoppa av – i stället för att bli intervjuad.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN