Mejla

Lena Mellin

Det liknar mest en medeltida rit

Publicerad:
Uppdaterad:

Lena Mellin: Den blivande statschefen tar ett steg bakåt

Det dammar om kronprinsessans bröllop.

Slupar, hästdragna vagnar och militärer i museikläder är inte nog.

Dessutom ska bruden föras till altaret i något som mest liknar en medeltida rit.

Lena Mellin.
Lena Mellin.

I vanliga fall berömmer sig Sverige om att vara modernt. Vi tycker att jämställdhet är bra eftersom vi tar människors lika värde på allvar.

Vi gillar miljöteknik eftersom det är trevligt om luften inte tar kål på människorna som andas den. Vi tycker om mobiltelefoner och Ipads för att de gör livet lite lättare att leva.

Detta land är så pass modernt att ingen, absolut ingen, höjde på ögonbrynen när kronprinsessan berättade att hon hade förlovat sig med Ockelbos stolthet Daniel Westling.

Men sedan tar det slut.I alla fall när det gäller bröllopet. Det dammar.

Victoria och Daniel gifter sig på samma dag som kungen och Silvia.

I samma kyrka.

De ros i samma båt.

De åker kortege längs ungefär samma väg i ungefär samma vagn. Bara hästarna har bytts ut.Men ett inslag är nytt – tyvärr utan att ha någon som helst modernitet över sig. Tvärtom.

1976 väntade kungen på sin brud i Storkyrkans vapenhus innan de gemensamt gick genom kyrkan. Nu ska Victoria föras till altaret av sin far. Termen heter ”brudöverlämning”.

Bara ordet andas medeltida rit. En ofri kvinna överlämnas från en man till en annan. Från pappa till ett nytt överhuvud.

Så motiveras det givetvis inte av hovet. De säger att Victoria ”förs fram till en man som blivit accepterad”.

Trams. Det har ingenting med acceptans att göra. Symboliskt är det däremot att den blivande statschefen, den första kvinnliga sedan 1720, i ett av världens modernaste länder, tar ett steg bakåt.

När åtminstone en del av världens blickar riktas mot oss förefaller pappamånader och lika lön för lika arbete ännu mer avlägsna än då kungen gifte sig.

Man kan bli ledsen för mindre.

Eller förbannad.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN