Publicerad:
Uppdaterad:

Grisar matas med grisblod

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Efter krisen med galna ko-sjukan, BSE, på 1990-talet blev det förbjudet att mata grisar, kor och kycklingar med kött- och benmjöl. Kannibalism pekades ut som en orsak till spridningen av BSE. Men runt om i Europa kan grisar i dag helt lagligt matas med foder som innehåller grisblod och grisfett, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

I Sverige har Scan och övriga stora köttproducenter kommit överens om att inte använda blod eller animaliskt fett i djurfoder till bland annat grisar. Men Scan är samtidigt delägare i det danska företaget Daka, som tillverkar just grisfoder baserat på grisblod och grisfett.

Leo Virta, marknadschef vid Daka, säger till Ekot att blodet och fettet förädlas så mycket i fabriken att det är något helt annat än om grisarna åt kött-eller benmjöl.

– Egentligen kan man ju säga att man har gjort en industriell variant av en naturlig råvara som blir naturlig igen, säger han.

Scans kommunikationsdirektör Margaretha Thorgren tycker att det är oetiskt om man skulle ge grisar animaliskt foder som kommer från gris och vill nu se en förändring.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson reagerar över uppgifterna om att en dansk tillverkare gör grisfoder av bland annat grisblod.

– Det är ju etiskt stötande att äta av den egna arten, konstaterar han.

TT

Publicerad:
Publicerad: