Vill skiljas – men har inte råd

avStefan Holm

59 procent av kvinnorna skulle lämna sina män – på direkten

LONDON. Är du man och lyckligt gift?

Känn dig lurad.

59 procent av alla kvinnor vill omgående lämna sina makar – men inte deras plånböcker.

Foto: Foto: AP
SKILSMÄSSAN – ETT KLIPP Vanliga människor har inte råd att skiljas, visar en brittisk undersökning. För den som är gift med en superstjärna kan skilsmässan ge rejält klirr i kassan. Kevin Federline fick 6,5 miljoner när han och Britney Spears bröt upp.

Årsskifte. Då får skilsmässoadvokater och äktenskapsrådgivare fullt upp. Inte vid någon annan tidpunkt på året väljer så många par att gå skilda vägar.

Traditionen har fått den brittiska advokatfirman Seddons att fråga 2 000 ringmärkta människor hur de ser på sina äktenskap. Resultatet dryper inte direkt av kärlek.

Enda trösten för alla svenska män och kvinnor är att undersökningen gjordes i Storbritannien.

Ingen kärlek

Mer än hälften av de tillfrågade kvinnorna, hela 59 procent, hade omgående lämnat sina män om deras ekonomiska framtid varit säkrad.

Uppgiften kommer inte som någon chock för många av de i regel rikare hälfterna – som å sin sida upplever sina äktenskap som kärlekslösa.

Faktum är att mer än 10 procent, oavsett kön, önskar att de gift sig med någon annan.

37 procent av britterna stannar kvar hos sin partner enbart på grund av barnen. Var tredje man tror att de skulle förlora vårdnaden vid en skilsmässa.

Prata, prata, prata

Inte mindre än 56 procent medgav att de inte är lyckliga i sina förhållanden – och mer än hälften har funderat på att bryta upp.

– Det är lätt för gifta par att fastna i gamla hjulspår där verkligheten består av att betala räkningar och fixa barnens frukost. Förhållanden går i vågor. Par som tar itu med problemen och prata med varandra har en större chans att ta sig igenom kriserna, säger en talesman för äktenskapsrådgivningen Relate till Daily Mail.