George W Bush på sista besöket i Irak

Av: Camilla Sundell

Publicerad:
Uppdaterad:

Barack Obama har lovat avsluta kriget

1 av 2 | Foto: AFP
President Bush i pussmöte med Iraks president Jalal Talabani.

Efter en flygresa på 11 timmar landade USA:s president George W. Bush i Bagdad under söndagen.

Om 37 dagar lämnar han över kriget i Irak till Barack Obama, som har lovat att avsluta det.

Senast Bush besökte Irak var september 2007.

Nu, 15 månader senare, är Bush tillbaka i krigszonen för ett sista besök innan Barack Obama tar över rollen som USA:s president.

Bush välkomnades på Bagdads internationella flygplats av en välkomstkommitté, något som enligt nyhetsbyrån AP inte inträffat under de tre tidigare besöken i Irak.

Möter ledare

Under besöket kommer president Bush att möta irakiska ledare, bland annat premiärminister Nouri al-Maliki, samt de amerikanska trupperna.

Tillsammans med premiärministern kommer presidenten att gå igenom de båda ländernas överenskommelse, som bland annat innebär en deadline för de amerikanska truppernas närvaro i Irak.

Enligt Bushs säkerhetsrådgivare Stephen Hadley är överenskommelsen unik inom arabvärlden eftersom det debatteras offentligt samt är godkänt av en folkvald regering.

Intern rapport

Samtidigt visar en intern amerikansk regeringsrapport att de USA-ledda ansträngningarna att bygga upp Irak har omintetgjorts. Orsakerna är byråkratiska strider, våld och okunnighet om de grundläggande dragen i det irakiska samhället, raporterar TT-AFP.

Cirka 150 000 amerikanska trupper finns just nu i Irak. Hittills har fler än 4,209 amerikanska soldater dödats i det krig som kostat de amerikanska skattebetalarna runt 576 miljarder dollar under de 5 år och nio månader som kriget har pågått.

Publicerad: