Hur ska Trump nu få Nordkorea att ge upp sina kärnvapen?

avWolfgang Hansson

NYHETER

Toppmötet är avblåst men både Trump och Kim Jong-un säger att de är beredda att träffas när som helst.
Låter ju betryggande. Så är allt lugnt då?
Nej, definitivt inte.

Nordkorea har fortfarande kvar sina kärnvapen som nu anses kunna nå hela USA och därmed också stora delar av den övriga världen. En situation som president Donald Trump sagt att han aldrig tänker acceptera och som allvarligt oroar även övriga världen.

USA:s uppfattning har under ett antal presidenter varit att nordkoreanska kärnvapen är oacceptabla. Går det inte att få regimen att göra sig av med dem på frivillig väg får man ta till tvång. I Trumps värld, i värsta fall en förebyggande militär attack.

Nu har Kim Jong-un genom ett mycket smart och skickligt spel invaggat världen i en falsk säkerhet. Visserligen ställde Trump in toppmötet men den nordkoreanske diktatorn verkar ju ändå rätt medgörlig och fredlig. Istället för att som tidigare gå upp i falsett och hota med USA:s undergång så säger Kim att han är beredd att träffa Trump när som helst.

Men med största sannolikhet inte för att ge upp sina kärnvapen. Definitivt inte utan att få väldigt bra betalt för det i form av amerikanska eftergifter, garantier och ekonomisk hjälp.

Nöjd innerst inne

Utåt beklagar Kina att toppmötet inte blev av men innerst inne är man nog rätt nöjd i Peking. Hellre status quo än risken att USA kan flytta fram sina positioner i regionen. Det faktum att Kim Jong-un lyckats övertala kineserna att inte längre hålla så hårt på de ekonomiska sanktionerna säger det mesta. Kina har bland annat åter öppnat gränsen för nordkoreanska gästarbetare.

Nordkorea har därmed desarmerat ett av de största hoten mot regimen, en ekonomisk kollaps. Det enda Pyongyang nu behöver frukta är en amerikansk militär attack.

En sådan verkar inte särskilt trolig i ett läge då nordkoreanerna inlett en fredsprocess med grannen i syd och upphört med sina tester av raketer och kärnvapen. Av den enkla anledningen att Pyongyang nu tycker sig ha kärnvapenkapacitet av en sådan kvalitet att inget land vågar angripa dem.

Arbetsläger

Kim Jong-un har lyckats slå in en kil mellan USA och Sydkorea. Moon Jae-in som blev vald på att fixa fred med Nordkorea kommer att göra allt för att förmå Trump att avstå från att ingripa militärt.

Det är i och för sig trivsamt att vakna upp på morgonen utan att mötas av Nordkoreas bombastiska hotelser eller bilder på nya rakettester men det grundläggande problemet är inte löst.

Skurkregimen i Nordkorea som sätter oliktänkande i arbetsläger under fruktansvärda förhållanden och låter eliten sko sig på befolkningens bekostnad har fullt utvecklade kärnvapen med vilka man kan hota omvärlden när man så önskar.

Åt denna situation har ingenting gjorts.

Visst är det bra att det nu finns upparbetade diplomatiska kanaler direkt mellan Nordkorea och USA. Det minskar risken för farliga missförstånd. Men när Trump summerar det senaste halvårets politik inser han snart att det är Kim Jong-un som dragit det längsta strået. Trump har hjälpt honom att höja sin status.

Militärt angrepp

Nordkorea har släppt tre amerikanska medborgare, sprängt sin kärnvapentest-anläggning och lovat sluta med robottesterna. Ett rätt billigt pris för att undgå ekonomiska sanktioner som hotade regimens fortlevnad och ett militärt angrepp från USA. Särskilt som testanläggningen sannolikt redan var obrukbar och det alltid går att bygga en ny.

Trump har fått loss några medborgare men i övrigt inte vunnit någonting. Vad ska han göra nu för att tvinga skurkstaten att ge upp sina kärnvapen?

I teorin finns chansen att underhandskontakterna mellan de två länderna fortsätter och att det längre fram blir ett toppmöte som är bättre förberett.

Men under tiden kan Nordkorea fortsätta producera kärnvapen, även om man inte utför några nya tester. I värsta fall kanske man säljer vapnen eller teknologin till andra skurkstater eller terrorgrupper.

Hotet växer medan Trump säger "vi får se vad som händer", ett av hans favorituttryck.

Jag misstanker att chansen är större att vi snart får se en ny konfrontation mellan USA och Nordkorea än att vi får se ett toppmöte mellan Trump och Kim Jong-un.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Kärnvapen

USA