Löfven i en av världens punktligaste t-banor

NYHETER

SEOUL. Stefan Löfven avrundar sin visit i Sydkorea – med en tur i en av världens punktligaste tunnelbanor.

Han tas emot av svensken Peter Lundén-Welden som basar över Linje 9 i Seoul.

Socialdemokraternas partiledare gör nu sina sista timmar i Sydkorea innan han åker vidare till Japan för att även där ta del av information kring skola, handel, export och innovationer.

Morgonen inleder han med ett frukostsamtal om innovationspolitik. Med sig till mötet har han den svenske ambassadören Lars Danielsson som är stationerad i Seoul och sina medarbetare Oscar Stenström, utrikespolitisk rådgivare, och Anne Ekberg, pressekreterare, som följer honom på resan från Sverige.

Välfärd på svenskfakultet

Under dagen ska Stefan Löfven också hålla ett tal om svensk välfärd på det internationella universitetet, Hankuk, där det finns en svensk fakultet sedan 40 år tillbaka.

Som en av de allra sista programpunkterna ingår ett besök i Seouls tunnelbana.

Linje 9 opereras av Veolia, som tidigare drev t-banan i Stockholm, och räknas som en av världens punktligaste linjer. Arbetet med tunnelbanan leds av svensken Peter Lundén-Welden.

Avrundar med facken

Innan Löfven stiger på planet mot Japan avslutar han med dubbla möten med fackliga representanter i Sydkorea. Facken har det tufft i landet och motarbetas ofta i sitt arbete. Nyligen förbjöds lärarnas fackförbund att fortsätta – eftersom facket även ville företräda medlemmar som fått lämna sina jobb.

Stefan Löfven poängterade under resan i Sydkorea att han alltid kommer att stå upp för det fackliga arbetet. Han har själv en bakgrund som ordförande i IF Metall.

– Jag kommer att stå upp för fackföreningarnas rättigheter, oavsett vilken roll jag kommer i. Det faktum att man förbjöd lärarfacken är inte acceptabelt, säger han.

Hanna Olsson