Busvädret hotar våra jordgubbar

avKristina Ohlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Inga svenska bär till midsommar

Räkna inte med svenska jordgubbar till midsommar.

Kylan och regnet hotar att halvera skörden.

– Nu ber vi till vädergudarna, säger bärodlaren Sune Abrahamsson.

Om väderprognoserna stämmer verkar det bli mycket tyska, polska och belgiska jordgubbar tillsammans med sillen och färskpotatisen på midsommarborden i år.

Den senaste veckans lågtryck har gjort att en stor del av de svenska bären väntas mogna först veckan efter midsommar.

– Fortsätter det här vädret kommer 40 procent av bären att få importeras till midsommar, säger Calle Ericsson, ordförande i branschorganisationen LRF-GRO:s bärsektion.

Det slår hårt mot bärodlarna i södra och mellersta Sverige som normalt gör sig redo för den mest lönsamma helgen under året.

Skulle behöva värme

Över Sune Abrahamssons åkrar i Önnestad utanför Kristianstad står regnet som spön i backen. Runt midsommar brukar han leverera mellan 40 000 och 50 000 liter bär till grossister ute i landet. Bara ett blixtsnabbt väderomslag kan nu förhindra en halvering av skörden.

– Vi skulle behöva 20–25 grader från i dag och fram till midsommar. Tyvärr ser det inte särskilt lovande ut, säger Calle Ericsson.

Stor efterfrågan betyder också att vi kan räkna med dyrare gubbar i år. I stället för mellan 30–35 kronor kommer en liter att kosta 45–50 kronor, enligt Calle Ericsson.

Smakar mer efter kyla

Men det finns tröst: De kalla nätterna har inte bara påverkat gubbarna negativt.

– Kylan gör att de blir väldigt aromatiska. Vi har haft mycket smak på de bär som vi hittills har skördat, säger Sune Abrahamsson.

Publicerad: