Spelarna: ”Hon var inte rätt för gruppen”

avMalin Wahlberg

Foto: Bildbyrån
Tamara Ruzic fick sparken trots nio raka segrar.

UMEÅ. Udominates coach Tamara Ruzic fick sparken trots nio raka segrar.

Nu kan Sportbladet berätta anledningen. Spelare var rädda, kände sig kränkta och ville inte längre komma till träningarna.

Udominate hade inte förlorat en enda match i basketligan och hade fortfarande chans att avancera i EuroCup. Men efter nio raka segrar fick coachen Tamara Ruzic sparken.

Varken Umeåklubben eller Ruzic ville berätta vad som låg bakom avskedet, men nu kan Sportbladet berätta anledningen.

Spelarna ville ha bort tränaren efter att ha känt sig kränkta och hotade.

– Gruppdynamiken funkade inte alltid. Om man kollar hur spelare mådde... det var inte som att vi hade dåliga spel på planen, absolut inget sådant. Hon menade väl, men hon var inte rätt för den här gruppen, säger lagkaptenen Salome Kabengano.

Situationen eskalerade under hösten och blev till slut ohållbar när spelare
inte längre ville komma till träningarna. Då tog klubben beslutet att bryta med
Ruzic.

”Kan inte vara elak”

– Det finns olika sätt att bemöta en människa. Speciellt när man har ett lag med vuxna kvinnor så måste respekten vara ömsesidig. Basket är så känslig sport med självförtroende, har man inte det så påverkar det och det kunde man märka på vissa spelare, säger en spelare som vill vara anonym och fortsätter:

– Hon satte väldigt mycket press på de yngre, vilket kan vara bra, men hon
gjorde det inte på rätt sätt. Man kan vara hård och tuff, men inte elak. Man kan
aldrig rättfärdiga att man får någon att gråta för att den personen
känner sig kränkt.

Spelaren vittnar också om att flera i laget ska ha varit rädda för Ruzic.

– Ja, många spelare var rädda för henne och det var egentligen hennes approach mot en.

Så svarar hon

Ruzic slår tillbaka och menar att spelarna version inte stämmer. Hon säger att anledningen till avskedet var att hon och klubben hade olika syn på basketfilosofi, visioner och organisationskultur.

– Jag och klubben hade från början en gemensam överenskommelse om att vi skulle ha höga ambitioner för laget. Spelarna skulle träna hårt, vara disciplinerade och professionella i sin inställning på träningar och matcher. Men i slutändan kom vi att tro på olika organisationskulturer. Vi hade även olika syn på hur spelarna skulle rehabiliteras och vilka medicinska behandlingar som var bäst för spelarna. Men jag är tacksam att jag fick chansen att träna och leda laget. Jag är också stolt över vad vi åstadkom tillsammans sedan jag tog över, säger hon och fortsätter:

– När jag och klubben inte längre delade samma uppfattning fanns det inte förutsättningar att fortsätta. Jag kände då att jag behöver gå vidare till en klubb där jag kan dela min basketfilosofi, mina visioner och där man månar om spelarnas hälsa. Jag vet själv hur tufft det är om man verkligen vill nå långt.

Såg ingen gråta

Ruzic menar att hon under sin tid som coach i Udominate hade bra kontakt med alla spelare. Hon säger också att hon aldrig har sett någon spelare gråta eller hört talas om att någon skulle vara rädd för henne eller inte vilja komma på träningarna på grund av hennes ledarstil.

– En del av spelarna kom faktiskt och bad mig om extra individuell träning. Däremot har jag som coach varit krävande. Jag har ställt höga krav och haft högt uppsatta målsättningar. Spelare på elitnivå, oavsett om det är män eller kvinnor, måste enligt min mening vara professionella nog att kunna hantera konstruktiv kritik utan att ta det som personliga påhopp. Spelarna måste också respektera coachens roll i laget för att respekten mellan dem ska vara ömsesidig.

Udominate och Ruzic har nu kommit fram till en ekonomisk uppgörelse.

– Jag har alltid varit lojal med Udominate och satsat helhjärtat på klubben. Det var också därför som jag ville bidra till en lösning som var bra för Udominate. Jag var samma coach den här säsongen som den förra. Då spelade vi SM-final med fem spelare mot Luleå och hade en bra personkemi i laget. Efter nio raka segrar i Damligan den här säsongen och med en stor chans att komma topp 16 i EuroCup, så hade jag givetvis önskat att jag inte hade behövt avsluta säsongen redan i november, säger Tamara Ruzic.

ARTIKELN HANDLAR OM