Matildas plan för att bli bäst på fotbollsplan

avHenrik Lundgren

Publicerad:

Hon har redan vunnit VM- och SM-guld i bandy.

I vår avslutar Matilda Plan, 21, sin ena karriär för att bli bättre i den andra. 

– Mitt mål är att komma med i a-landslaget i fotboll och då måste jag ge upp bandyn, säger hon.

Lördagseftermiddagen den 26 oktober tillbringade Matilda Plan på Myresjöhus Arena i Växjö. Mittbackens Eskilstuna spelade 1-1 borta mot Växjö DFF i damallsvenskans sista omgång, men medan Rosengård firade sitt SM-guld senare den kvällen åkte hon så fort hon kunde till Ale strax norr om Göteborg. Strax efter lunch dagen efter spelade hon semifinal i World Cup för Västerås SK  - i bandy. Några timmar senare blev hon den stora matchhjälten i finalen, hennes två mål mot Skutskär gav Västerås deras första World Cup-titel genom tiderna. 

Prestationen blir än större med tanke på att semifinalen och finalen i princip var hennes försäsong.

– Jag har haft så ont i ryggen i sommar att jag inte vågat spela bandy. Alla skott där har snedbelastat min rygg. Så jag hade gjort ett ispass innan World Cup, säger ”fotboandy”-spelaren. 

Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN

Den 7 november spelade fotbollsspelaren Matilda Plan från start i U23-landslagets match mot Ryssland, och gjorde mål. Sex dagar senare spelade bandyspelaren Matilda Plan elitseriepremiär för VSK. 

Schemat de senaste veckorna är inget unikt för henne, under hela karriären har 21-åringen satsat stenhårt både på fotbollen och bandyn. Det har gett henne ett VM-guld och ett SM-guld i bandy, en ordinarie plats i Eskilstunas damallsvenska lag liksom i F17-, F19- och nu U23-landslaget i fotboll.

Tidigare bodde hon i Katrineholm och pendlade därifrån till Västerås och Eskilstuna för träningar, ofta i båda städerna under en dag. I år har det varit lite lättare efter att hon flyttat till Västerås.

Men ärligt talat, hur orkar du?

– Det vet jag knappt ens själv. Men jag tycker att jag har haft nytta av båda idrotterna. Jag får komma bort från den ena idrotten när det är säsong i den andra, och det tycker jag är det bästa. Annars hade jag nog slutat med fotbollen för länge sen.

Ändå blir det inte fotbollen som får stryka på foten när hon till slut valt att satsa helhjärtat på en av sina sporter. Årets säsong i Västerås blir hennes sista som bandyspelare, i alla fall för den här gången. 

Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN

– Jag känner att ska jag satsa på fotbollen så ska jag ge det en chans nu. 

I början av december fick hon rubriker som bandyspelare efter att ha gjort tio (jo, tio) mål i 13-0-segern mot Skirö. 

– Jag gjorde sju mål i en match för några år sedan, men har aldrig hört talas om någon som gjort tio i en elitseriematch. 

Men ändå väljer du fotbollen?

– Ja, men jag har vunnit det mesta inom bandyn redan, så om jag ska ta några steg i fotbollen så känner jag att jag måste satsa helhjärtat på det och vara med på försäsongen också. Jag vill vara med från början och verkligen ge det en chans. Det känns som att det har gått väldigt bra i år, jag har spelat från start i nästan alla matcher i allsvenskan, blivit uttagen i U23-landslaget och gjorde mål nu också. Så nästa steg är damlandslaget, det är klart att jag vill komma med där. När det kommer får vi ta senare, men det är mitt mål just nu och då måste jag ge upp bandyn. 

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Fotbollsfolket har försökt få henne att sluta med bandyn i flera år, men hon har vägrat.

– Jag har inte varit redo mentalt att göra det, men nu känns det rätt. 

Har du pratat med Peter Gerhardsson? Har du någon känsla för hur nära a-landslaget du är?

– Nej, ingenting. Jag har faktiskt ingen aning, men eftersom jag varit med så mycket i U23 så borde jag vara hyfsat nära. De borde ha koll på mig. 

Hur vill du avsluta bandykarriären?

– Jag strävar efter både VM- och SM-guld. Jag tycker att vi har en bra chans att ta hem båda de titlarna den här säsongen. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM