Droger, otrohet och intriger – nu börjar kampen om Englands finaste jobb

Av: Sara Milstead

Publicerad:

Knivarna är vässade och valfläsket framdukat.

Konservativa partiet i Storbritannien laddar för val av ny ledare – och därmed premiärminister.

Här är kandidaterna som slåss om landets finaste jobb.

Trött på brittiskt kaos?

Please fasten your seatbelts, för nu börjar den riktiga berg- och- dalbanan i brittisk politik.

På måndag inleds processen att välja ny ledare för Torypartiet och därmed också vem som ska bli premiärminister.

Vad det kommer att sluta med vet ingen, men mycket tyder på att det blir en smutsig kampanj och förnyad kris i brittisk politik.

Katastrofresultat

Prologen är denna: 7 juni avgick Theresa May som ledare för det konservativa partiet. Detta till följd av Tories katastrofala opinionssiffror, som inte minst visade sig i EU-valet. Partiet fick historiskt få mandat och backade 14 procent.

1 av 2 | Foto: AP
Theresa May avgick som partiledare men har för avsikt att sitta kvar tills en ny premiärminister har godkänts av parlamentet.

Theresa May har också mött kompakt motstånd i parlamentet både inom sitt eget parti och från Labour, vilket fått till resultat att EU-utträdet gång på gång fastnat i något slags limbo.

Hennes förslag till brexitlösning tilltalade ingen, varken brexitföreträdare eller motståndare.

Behöver parlamentets stöd

Den nuvarande tidsplanen är att landet ska lämna unionen senast 31 oktober. Men före dess måste Tories alltså skaka fram en ny partiledare och premiärminister.

Kruxet är bara att den nya premiärministern behöver parlamentets välsignelse.

May har deklarerat att hon avgår som partiledare, men inte som premiärminister, och att hon har för avsikt att sitta kvar tills en ny har godkänts av parlamentet.

Utgång osäker

Det innebär, rent teoretiskt, att den nya kandidaten kan bli avsatt från posten efter bara en vecka. Det är nämligen högst sannolikt att Labours ledare, Jeremy Corbyn, omedelbart kommer att kräva en förtroendeomröstning.

I parlamentet har Tories endast en knapp majoritet med stöd av irländska DUP, något som gör utgången av en sådan omröstning högst osäker.

Nyval möjligt

Vad som händer om den nya premiärministern röstas ner vet ingen – och datumet för brexit infaller som bekant bara en kort tid därefter.

Möjliga scenarion är allt från nyval till ny folkomröstning till att landet faktiskt kraschar ur unionen lagom till Halloween. Och till all denna ovisshet har vi även att lägga EU, vars ledare säkert har åsikter om hur cirkusen ska sluta.

Men innan vi är där har vi flera veckor framför oss med mer eller mindre omöjliga vallöften, knivhugg och intriger bland de hugade partiledarkandidaterna.

Som sagt var: dags att spänna säkerhetsbältet.

Publicerad:

LÄS VIDARE