Prinsen håller vikten – tränar som en militär

Så äter och motionerar prins Charles, 70

Av: Christina Nordh

Publicerad:
1 av 4 | Foto: MEGA TT NYHETSBYR?N/ NTB SCANPIX
Prins Charles har lyckats hålla sin vikt i 40 år med hjälp av ett träningsprogram utvecklat av militären.

Må som en prins – genom att träna som en.

Prins Charles, 70, har hållit samma vikt i 40 år.

Knepet? Militäriska 5BX från 1961.

Det är brittisk media som rapporterar att prinsen Charles har hållit samma vikt i 40 år. De flesta män i hans ålder brukar försöka gömma magen under klädlager. Men inte den här prinsen.

Förra året, när prinsen fyllde 70, sa han lite skämtsamt om sin fysiska hälsa:

– Delar av mig fortsätter att falla av med regelbundna intervaller.

Inga kungliga bilringar

Men det är svårt att tro. På bilder från västindiska ön Barbados härom dagen såg han lika imponerande vältränad ut som alltid. Magrutorna är kanske inte längre stadigt på plats, men någon bilring finns inte runt den kungliga midjan.

Och det är tack vare sin militäriska disciplin han ser minst tio år yngre ut än sin ålder. Den omfattar en strikt diet och träningen 5BX, det militära programmet som utvecklades för det kanadensiska flygvapnet i slutet av 1950-talet, skriver brittiska Daily Mail. Dessutom är promenader en del av hans träningsrutin, helst under besöken i Skottland.

Det går också att räkna in ytterligare en faktor till prinsens vältränade yttre: Ungdomskärleken Camilla Parker-Bowles och fasta rutiner på hemmaplan. Paret är på väg mot sin fjortonde bröllopsdag och tycks lyckligare än någonsin.

Resultatet? En ytterst vältränad 70-årig prins på en av Barbados stränder. Vid hans sida fanns Camilla, som sägs ha varit den som fått prinsen att beblanda sig med vanligt folk. Charles och Camilla kom till stranden med sina handdukar och sparkade av sig skorna, precis som de andra soldyrkarna.

Fastar regelbundet

Prins Charles uppges alltid ha varit mån om sitt utseende. Den militäruniform som syddes upp åt honom för 30 år sedan passar fortfarande – hans skräddare har inte ens behövt lägga ut den. Däremot fastar han då och då för att hålla vikten i schack.

– Han har haft en vikt på runt 72 kilo ganska konstant de senaste 40 åren, men vikten går upp oftare i dag än den brukade göra, säger en vän till Daily Mail.

Prinsparet har varit på ett 50-tal uppdrag i Västindien, ett av dem är ett historiskt besök på Kuba.

Så äter en vältränad prins

FRUKOST
Löskokt ägg och frukt.

LUNCH
Prins Charles hoppar över lunchen.

MIDDAG
Vanligtvis kött eller fisk med färska grönsaker.

Prins Charles äter ekologiskt och har regelbundet köttfria dagar. Dessutom fastar han då och då, något som han anser hjälper till att hålla kilona i schack.

RATAR
Prins Charles tycker inte om:
Överkokta grönsaker
Kaffe
Choklad
Nötter
Vitlök
Curry
Chili
Rå lök
Griskött
Blue cheese

SVAG FÖR
Treacle tart (sirapstårta)

ALKOHOL
Prins Charles dricker måttligt, men före middagen vill han ha en specialblandad dry martini med tre delar gin och en del vermouth (1 dl innehåller drygt 200 kcal) och whiskyn Laphroaig med lite vatten.

Så tränar du som en prins

  • Den kanadensiske fitnesspionjären Bill Orban fick i uppdrag att ta fram ett träningsprogram för det kanadensiska flygvapnet, Royal Canadian Air Force, i slutet av 1950-talet. 1961 var det klart för publicering.

  • 5BX består av sex olika svårighetsnivåer med fem övningar i varje. Tanken är att de fem övningarna – som alltid börjar med uppvärmning och slutar med stretchning – ska göras i samma ordning varje dag. Det ska räcka med elva minuter per dag för att bli vältränad.

  • De olika svårighetsnivåerna är bundna till ålder. Så fort du nått ditt mål ska det räcka med att du gör övningarna enbart tre gånger i veckan för att hålla dig vältränad.

  • Orban tog också fram ett program med tio basövningar för kvinnor, XBX, som tar tolv minuter att genomföra.
     
    Källa: fit450.com och Wikipedia

Publicerad: