Bevattningsförbud infört i Simrishamn: ”Vattnet räcker inte”

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Arkivbild
Foto: Teigen, Trond Reidar / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild

Det råder just nu bevattningsförbud i Simrishamns kommun.

– Hela Sverige står inför en risk. När dricksvattnet används till bevattning under sommaren räcker vattnet inte till, säger Johan Persson, VA-chef på Simrishamns kommun, till Ystads Allehanda

Gräsmattor, fotbollsplaner och andra större ytor får från och med nu inte vattnas med vattenspridare eller slang i Simrishamn. Förbudet gäller även tvätt av fasad, altan, bil och båt.

Orsaken till förbudet som gäller tills vidare är att vattenresurserna sinar. Något som boende i Brantevik fick känna på förra helgen när vattnet i kranarna plötsligt tog slut på grund av överanvändning.

Så länge förbudet gäller får krukväxter vattnas sparsamt med vattenkanna men kommunen menar att regnvatten är att föredra.

Drabbar de känsligaste invånarna

Parallellt med förbudet arbetar kommunen med att säkra upp tillgången till vatten och 2023 planerar man att börja köpa vatten från Ystads vattenverk i Glemmingebro. På Simrishamns nya reningsverk pågår också tester för att se hur rent avloppsvattnet kan bli.

Bryter man mot förbudet riskerar dricksvattnet att inte räcka i sommar. Kommunen påpekar att detta kan drabba de allra känsligaste invånarna, på skolor, äldreboenden och sjukhus, skriver Ystads Allehanda.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE