Fritidsgårdar löser inte skjutningarna

Replik från M om gängvåldet i Stockholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: Björn Lindahl
Om fler fritidsgårdar varit receptet hade Rinkeby-Kista varit en av de stadsdelarna i hela Sverige med minst kriminalitet. Så ser det såklart inte ut, skriver Benjamin Dousa (M).

DEBATT. I en debattartikel i Aftonbladet skriver tre lokala socialdemokratiska företrädare från Rinkeby-Kista att den grönblå majoriteten i Stockholm inte gör tillräckligt mot skjutningarna.

Det är rätt häpnadsväckande hur man lyckas få ner så pass många ord och samtidigt misslyckas med att beskriva vad man själv har för politik för lag och ordning.

Jag har bott i Husby i hela mitt liv och numera i Kista. På nära håll har jag fått se hur utvecklingen när det kommer till kriminaliteten utvecklats i fel riktning, med fler skjutningar, rån, inbrott och misshandelsfall.

I fyra år hade jag under föregående mandatperiod inställningen att det ytterst är en statlig fråga, med polis, säkerhetspolis, och tullmyndigheten i spetsen, att lösa den grovt organiserade brottsligheten men att vi lokala politiker åtminstone ska göra vad vi kan.

Jag hade gärna samarbetat med dessa tre lokala S-företrädare. Men skarpa förslag om att anställa ordningsvakter, sätta upp fler kameror, säkerställa att samverkan finns mellan socialtjänsten, skolan, och polisen negligerades och slängdes i papperskorgen.

I flera år ignorerade dessa lokala socialdemokrater alarmerade siffror kring antalet gängkriminella i vår stadsdel och polisens rapporter. Oppositionens kritik viftades bort som överdrifter och populism.

Det enda Socialdemokraterna själva ville prata om var svepande beskrivningar om förebyggande åtgärder och fler fritidsgårdar, men hade fler fritidsgårdar varit receptet då hade Rinkeby-Kista varit en av de stadsdelarna i hela Sverige med minst kriminalitet. Så ser det såklart inte ut.

Sedan maktövertagandet från Socialdemokraterna har den nya grönblå majoriteten sett till att Stockholm gått från noll, till 80 ordningsvakter. Vi har fått igenom två nya LOV3-ansökningar, vilket möjliggör utplaceringar av ordningsvakter i såväl Rinkeby som Husby. Rekordmånga trygghetskameror har satts upp och socialtjänstens verksamhet riktad mot unga i riskzonen har förstärkts.

Samtidigt kan man inte sopa under mattan att det ytterst måste vara regeringen och Socialdemokraterna på nationell nivå som behöver ta ansvar i detta allvarliga läge.

Vare sig en ordningsvakt eller en socialsekreterare kan stoppa en skjutning här och nu, det måste fortsatt vara en polisiär fråga. När antalet sprängningar ökat med 43 procent på ett år och skjutningarna redan nått över 200 i landet är det uppenbart att polisen behöver mer resurser.

Ändå lägger Socialdemokraterna mer skattepengar på ett års betald ledighet, friår, än på polisen i den senaste budgeten, på vilket sätt är det att ta ansvar?

För att förhindra framtida skjutningar behöver straffen skärpas och polislönerna höjas så att fler vill söka sig till yrket. Detta säger Socialdemokraterna nej till på nationell nivå.

Stockholm skulle dessutom kunna sköta det förebyggande arbetet ännu mer effektivt om Socialtjänstlagen sågs över, och ordningsvakter gavs utökade befogenheter. Det säger också Socialdemokraterna nej till på nationell nivå.

Fler fritidsgårdar kan inte vara det enda man har att komma med när det gäller skjutningar. Socialdemokraterna behöver sopa framför egen dörr innan de kritiserar andra.


Benjamin Dousa, ordförande Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Så här skriver du en debattartikel 00:34
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM