Ordkriget på Koreahalvön allt mer infekterat

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sydkoreanska haubitsar som flyttas till ställningar vid Paju, nära gränsen till Nordkorea.
Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT
Sydkoreanska haubitsar som flyttas till ställningar vid Paju, nära gränsen till Nordkorea.

NYHETER

Nordkoreas sprängning av gränskontoret i Kaesong skapar tryckvågor.

Nu säger sig Sydkoreas återföreningsminister vara redo att lämna sin post, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap.

Det är fortsatt spänt mellan Nord- och Sydkorea. Kim Yeon-Chul, Sydkoreas ansvarige minister för återföreningsfrågor, tar på sig ansvaret för den försämrade relationen efter Nordkoreas upptrappning och uppger sig stå redo att lämna posten.

– Jag är ledsen att jag inte har lyckats uppfylla många koreaners önskan och hopp om fred och välstånd på Koreahalvön, säger han till reportrar i Seoul.

På onsdagen hotar Pyongyang än en gång med att förstärka sin militära närvaro i och kring den demilitariserade zonen på gränsen. Den statliga nyhetsbyrån KCNA uppger att Nord har avvisat ett förslag från Syd om att skicka sändebud för att lugna situationen – ett förslag som Kim Yo-Jong, syster till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, kallar "taktlöst och lömskt".

Upptar övningar

Nords respons har i sin tur fått Sydkoreas presidentkansli att ilskna till.

– Vi varnar för att vi inte längre kommer att acceptera Nordkoreas orimliga handlingar och ord, säger talespersonen Yoon Do-Han.

Ordkriget är en följd av tisdagens nordkoreanska sprängning av det nord-sydkoreanska sambandskontoret Kaesong, vilket fungerade som en kommunikationskanal mellan länderna.

Nord säger sig också redo att återuppta sina militärövningar i gränsområdet.

Spänningarna mellan länderna har stigit de senaste veckorna. I förra veckan bröt Nordkorea all kontakt med grannen. I helgen hotade Kim Yo-Jong att ställa till med en "tragisk scen vid det värdelösa sambandskontoret", vilket alltså skedde på tisdagen.

"Verkar galen"

Grannarna har befunnit sig i ett dödläge sedan förhandlingarna mellan USA och Nordkorea kollapsade i samband med ett toppmöte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i Hanoi förra året.

Analytiker tror att Nordkorea försöker skapa en kris för att öka pressen på Sydkorea att komma med eftergifter.

Sydkoreas president Moon Jae-In har redan fått utstå inhemsk kritik för att vara för undfallande gentemot Pyongyang. På måndagen höll han ett tal där han poängterade vikten av dialog och fred på Koreahalvön – ett tal som Kim Yo-Jong kallade "motbjudande, skamlöst och oförskämt", samtidigt som hon konstaterade att den sydkoreanske presidenten "verkar galen, även om han ser normal ut utåt".

Diktatorns syster tycks successivt ha stigit i graderna sedan Kim Jong-Ils död 2011. Det första offentliga uttalandet i hennes namn kungjordes i mars i år.

Publicerad:

LÄS VIDARE