Över 100 fria från reformeringsskola i Nigeria

avTT

Publicerad:
Foto: Saddiq Mustapha/AP/TT
Över 100 personer går fria från en reformeringsskola med fruktansvärda förhållanden i norra Nigeria. Bilden är tagen vid en liknande fritagning från en annan, liknande skola i Nigeria den 14 oktober. Arkivbild.

Nigeriansk polis har slagit till mot ännu en "skola" i landets norra delar där personer hålls som fångar under otäcka förhållanden i det uttalade syftet att reformera dem religiöst.

– Våra män agerade på underrättelseuppgifter och räddade 108 fångar från detta center på torsdagen, säger Okansanmi Ajayi, talesperson för polisen i delstaten Kwara.

De fritagna personerna var 103 män och fem kvinnor, mellan 6 och 45 år gamla. Enligt polisen såg de ut att ha blivit undernärda och sjuka i ohygienisk miljö.

Anläggningens ledare och flera av dennes barn som varit involverade har gripits.

I norra Nigeria har myndigheterna en låg närvaro. Många familjer väljer att skicka anhöriga med till exempel missbruks- eller psykiska problem till religiösa institutioner för att råda bot på problemen.

Den senaste månaden har polisen slagit till mot flera internatskoleliknande anläggningar där hundratals personer hållits och där många kedjats fast, torterats och utsatts för övergrepp.

Publicerad: