Bah Kuhnke sviker väljarna om klimatet

Fredrick Federley: Politik handlar om att vara med och spela, inte sitta bredvid och skrika

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att de röstade emot är ett svek mot de väljarna som röstade på Miljöpartiet i förhoppningen att de skulle få en mer ambitiös klimatpolitik, skriver Fredrick Federley (C).
Foto: TT
Att de röstade emot är ett svek mot de väljarna som röstade på Miljöpartiet i förhoppningen att de skulle få en mer ambitiös klimatpolitik, skriver Fredrick Federley (C).

DEBATT. Klimathotet är på riktigt och EU-valet i maj visade att miljö- och klimatet är den allra viktigaste frågan för miljontals européer. Precis som vi i Centerpartiet så lovade även Miljöpartiet flera förbättringar för klimatet.

Bland annat en klimatlag och en ”green new deal”. Därför är det extra konstigt när deras ledamöter röstar emot just dessa saker.

Vi har inte många år kvar på oss att säkerställa att vi lyckas mota klimatförändringarna och håller jordens uppvärmning till under 1,5 grader. När de ungas röster höjs måste vi politiker, som stiftar lagarna, lyssna. Utsläppen måste ner och det snabbt.

Det gäller att satsa på gröna transporter, på minskade utsläpp från industrin och på en grön omställning som går i takt med ekonomin. En politik som kraftigt höjer klimatambitionerna så att vi når netto-noll utsläpp så snart som möjligt.

Här är vi Centerpartister glada att Miljöpartiet också vill åt rätt håll. Problemet är att när det väl gäller så väljer Miljöpartiet att hoppa av planen. Nu senast när EU-parlamentet skulle välja ordförande för EU-kommissionen de kommande fem åren.

Under de dagar från att Ursula von der Leyen blev nominerad tills att vi röstade om henne i plenum har hon lyssnat på många av grupperna i parlamentet. Framförallt har hon tagit med förslag och krav från alla pro-europeiska partigrupper - det vill säga min egen liberala partigrupp, den konservativa, den socialdemokratiska och den gröna gruppen.

Jag ska vara ärlig och säga att jag inte är nöjd med allt som hon presenterat i sin politiska agenda, men på det stora hela fanns stora vinster – för klimatet, för medmänskligheten och för företagens förutsättningar. Med fanns bland annat en klimatlag och en green new deal, eller en handlings- och investeringsplan för hur vi kan minska utsläppen och ställa om hela EU i grönare riktning. Alltså precis det som Miljöpartiet gick till val på.

Men i stället för välkomna detta och säkra att en framåtsyftande grön agenda där vi i fått med många gröna förslag så valde Miljöpartiet och de gröna att rösta emot, något som i förlängningen skulle riskera alla klimatvinster vi fått med oss den nya kommissionsordförande på.

Ursula von der Leyen, den enda kandidaten för rollen som ordförande för EU-kommissionen lovade att leverera denna green new deal under de första 100 dagarna efter att hon blivit vald. Men detta struntade Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren från Miljöpartiet i när de röstade emot.

De valde att använda sina röster för att sänka den första kvinnan på uppdraget med de högsta klimatambitionerna vi har sett från den maktpositionen. MP:s agerande är förundransvärt. Att de röstade emot är ett svek mot de väljarna som röstade på Miljöpartiet i förhoppningen att de skulle få en mer ambitiös klimatpolitik.

Jag tror många skulle tänka annorlunda om de visste hur Bah Kuhnke skulle agera. Politik handlar om att vara med och spela, inte sitta bredvid och skrika. Det är ett maratonlopp där varje vinst tar oss på rätt väg bort från klimathotet. Med Centerpartiets politik får Europa klimatleveranser, inte nejröster.

Fredrick Federley, Europaparlamentariker (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publicerad:

LÄS VIDARE