Mejla

Malin Wahlberg

Wahlberg: Ställ klockan – är något vi aldrig får uppleva igen

Publicerad:

SPORTBLADET

Jonas Jerebko har skrivit svensk idrottshistoria hela säsongen. 

Nu är han fyra segrar från att sätta ringen på fingret. 

Ställ klockan, sätt på tv:n och poppa popcornen för en svensk i NBA-final är något vi aldrig får uppleva igen. 

I finalserien mellan Golden State Warriors och Toronto Raptors finns sju spelare som inte är från USA. 

En av dem kommer från Sverige. 

Jonas Jerebko har spelat 635 matcher under sin tio år långa NBA-karriär. När han gör sin 636:e är det på den största scenen som finns, så nära mål man kan komma. 

Bara i USA såg nästan 18 miljoner personer, i snitt, matcherna under fjolårets finalserie. Årets sänds direkt i 215 länder, på 50 språk.

Har varit ett mantra

Jerebkos säsong har, som hela hans NBA-karriär, varit upp och ner när det gäller speltid. Men den här har ändå varit spektakulär. 

I världens bästa lag har han avgjort en match i sista sekunden, satt galna treor, gjort sjuka bakom-ryggen-passningar och hyllats av såväl tränare som lagkamrater. 

Det var inte därför 31-åringen värvades till Warriors och det är inte därför han har gjort succé. Jerebko har alltid varit en spelare som levt på sitt trepoängsskytte, sin energi och sitt hårda jobb.

Det låter klyschigt, men för Jerebko har det varit som ett mantra genom karriären. 

"Just stay ready so you don't have to get ready", sa 31-åringen när han hade gjort 18 poäng mot Minnesota Timberwolves i mars efter att i stort sett ha varit bänkad de senaste fem matcherna.

Efter matchen, som coachen Steve Kerr kallade "The Jerebko Show", förklarade han varför Jerebko är den perfekta spelaren att ha på bänken. 

– Jag har inte spelat honom så mycket men ändå står han där, dag efter dag och kämpar. Det är därför han är här, sa han. 

Det är därför Jonas Jerebko från Kinna nu ska spela final i NBA och med stor sannolikhet också vinna titeln. Det stora frågetecknet för Warriors är om megastjärnan Kevin Durant kommer att kunna spela, och om – hur bra? 

För Jerebko är frågan snarare "hur mycket?".

Större än allt

Kerr gick runt på färre spelare under kvartsfinalen mot Houston Rockets och Jerebko snittade bara drygt fem minuter under serien. Men mot Portland utökade coachen rotationen och Jerebko var med och bidrog i flera av matcherna. 

Chanserna lär komma även under finalserien och Jerebko har blivit en mästare på att ta dem. En svensk i NBA-final är enormt, en svensk som spelar i den är gigantiskt och en svensk som vinner hela skiten är större än allt. 

Så ställ klockan, sätt på tv:n och poppa popcornen för det här lär inte hända igen under vår livstid. 

Publicerad:

LÄS VIDARE