Manifestation för Saab i Trollhättan

Tusentals anställda la ner sitt arbete: ”GM bär sig väldigt illa åt”

1 av 4 | Foto: ANDERS DEROS

TROLLHÄTTAN. Manifestationen utanför Saab-fabriken var över på knappt tio minuter.

Men budskapet var glasklart och uppslutningen stor – närmare 4000 personer visade vad de tycker om GM:s nedläggningsbeslut.

– Det värmer i hjärtat att så många kom hit. Vi hoppas att GM lyssnar nu, säger Irma Dinamarca, 58.

Klockan tolv lades arbetet i Saab-fabriken i Trollhättan ned och de anställda samlades utanför huvudporten för att genomföra en manifestation mot GM:s nedläggningsbeslut. Många hade med sig sina familjemedlemmar och vänner som stöd. Frustrationen var stor och budskapen på plakaten talade sitt tydliga språk: ”GM – General Gangster”, ”Saab har en själ – har GM?”, ”GM – General Mistake” och ”Mr Obama, please save Saab” var bara några.

”Hoppas GM lyssnar”

Efter kortare tal av bland andra Paul Åkerlund, klubbordförande IF Metall, och Anette Hellgren, klubbordförande Unionen, ekade ”Rädda Saab, rädda Saab” i den kalla luften. Några anställda hade svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Vi hoppas att GM lyssnar på oss och tar sitt förnuft tillfånga och låter oss behålla jobben, säger Annika Jakobsson, 46, som jobbat på fabriken i 25 år.

– Jag gillar inte GM:s agerande. De bryr sig inte om oss anställda över huvud taget utan kör sitt eget race. Nu vill vi ha ett riktigt besked om vad som kommer att hända, fortsätter hon.

”Stämningen inte bra”

Irma Dinamarca, 58, har arbetat på Saab i 35 år och är besviken på de amerikanska ägarna.

– Vi har inte fått någon som helst information från GM sedan den 18 december. Vi får bara reda på vad som händer via media. Stämningen bland de anställda är inte bra och vi vill ha besked om framtiden. Just nu tar vi dag för dag, säger hon.

IF Metalls klubbordförande Paul Åkerlund var nöjd med manifestationen och hoppas att Saab säljs till en seriös köpare som kan driva verksamheten vidare långsiktigt.

”Bär sig illa åt”

– GM bär sig väldigt illa åt och kommer med olika besked hela tiden. Vi köper inte deras agerande och de tycker jag att vi visade här i dag.

Tror du att GM bryr sig om manifestationen?

– Om det uppmärksammas i amerikansk media påverkas de. Ett bilmärke som inte ens är med på bilmässan får de stå och prata om hela tiden. Klart att de är besvärade, säger Paul Åkerlund.

En tid av upp- och nedgångar

November 2008 GM:s dåliga delårsresultat överraskar alla. Företaget vädjar till USA:s regering att rädda bilindustrin.

December 2008 GM meddelar att företaget tänker sälja Saab. Samtidigt söker GM nödlån på 15 miljarder dollar. bo

Januari 2009 Statssekreterare Jöran Hägglund på näringsdepartementet träffar GM:s ledning.

Februari 2009 Saab lanserar en plan för att göra Saab självständigt men näringsminister Maud Olofsson säger att regeringen aldrig kommer att investera i Saab.

Mars 2009 Saab varslar 750 personer.

April 2009 Rekonstruktionen fortsätter och ansvarige Guy Lofalk är hoppfull.

Maj 2009 Kinesiska Geely och italienska Fiat omnämns som möjliga köpare.

Juni 2009 GM är konkursmässigt och uppger att ett nytt företag ska bildas. Regeringen beslutar att Saab ska förhandla om statliga EIB-lån. Koenigsegg träder fram som möjligt köpare.

Augusti 2009 GM lovar att efterskänka delar av Saabs skulder om Koenigsegg köper Saab. Finansieringen av köpet är dock inte helt klar.

September 2009 Koenigsegg uppger att kinesiska BAIC ska finansiera köpet. Nya 9-5 presenteras på bilmässan i Frankfurt.

Oktober 2009 EIB godkänner Saabs låneansökan på fyra miljarder kronor.

November 2009 Koenigsegg avbryter köpet av Saab.

December 2009 Flera nya spekulanter faller bort och GM meddelar att Saab ska läggas ner.

Januari 2010 Holländska Spyker lägger ett bud på Saab. Köpet blir dock inte av och GM meddelar åter att Saab ska läggas ner.