”Kungen täcker kostnaderna”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Regeringen kommer inte att bidra med pengar till prinsessan Madeleines bröllop.

Det säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

– Kungen täcker kostnaderna.

Fredrik Reinfeldt har känt till de kungliga bröllopsplanerna den senaste veckan. För enligt grundlagen måste regeringen ge sitt godkännande, eftersom prinsessan Madeleine är en del av den svenska successionsordningen.

I går förbereddes processen på justitiedepartementet. I morse fattade Fredrik Reinfeldt och övriga regeringen det formella beslutet att låta prinsessan Madeleine gifta sig med pojkvännen Jonas Bergström.

”Täcker kostnaderna”

– Vi är jätteglada över att kunna fatta ett sådant beslut, säger Reinfeldt till Aftonbladet.

Och till skillnad från när storasystern, kronprinsessan Victoria gifter sig nästa sommar, kommer det inte att kosta skattebetalarna en krona extra.

– Vi har inte fått någon sådan framställan. Kungen täcker kostnaderna för bröllopet, säger Fredrik Reinfeldt.

”Stort bröllop”

Hur mycket extra statliga pengar som kommer att gå till kronprinsessan Victorias giftermål med Daniel Westling nästa sommar är ännu en förhandlingsfråga. Men att regeringen skjuter till pengar i det fallet är självklart, enligt statsministern.

– När vi kommer till den 19 juni kommer det att bli mycket tydligt för svenska folket att det handlar om ett mycket stort bröllop med en lång rad internationella dignitärer som kommer hit. Då är det rimligt att vi också för en diskussion om att vi står för en del av de arrangemangen. Men även i det fallet kommer Kungen att täcka en ganska stor del av kostnaden, säger Fredrik Reinfeldt.

Publicerad: