Räntan inte så låg som du tror

Av: Kristina Ohlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kreditkort kostar nästan lika mycket som för ett år sedan

1 av 2 | Foto: ”fel av bankerna” Jörgen Lifvakt, 40, från Flen, vet inte vad han betalar för ränta på krediten på sitt Swedbank Mastercard. ”Men det är fel om det är så att inte räntan på kreditkorten sjunker i samma takt som de andra lånen”, säger han.

Räntan är rekordlåg – men inte på kreditkorten.

Där har sänkningen varit marginell det

senaste året.

– Postorderföretagen är ett annat exempel där räntorna fortfarande är skyhöga, säger Annika Creutzer, chefredaktör för Pengar24.

Foto: Annika Creutzer.

Från 4,75 procent i september förra året. Till 0,25 procent i dag.

Riksbankens reporänta är rekordlåg. Men det märker inte bankernas kreditkortskunder.

– Självklart ska man sänka i samma grad som man höjer. Sen kan upplåningen vara dyrare för banker i orostider, säger Annika Creutzer.

Tabeller i tidningen

– Bankerna brukar sköta sig bättre när det gäller bolånen. Det finns tabeller i dagstidningarna och man har koll på ett annat sätt.

Att man måste betala ränta på kortkrediten brukar komma som en överraskning för folk, enligt Charlie Söderberg, privatekonomisk coach och känd från TV3:s Lyxfällan.

– Det är något som vi blundar för. De flesta som jag träffar har ingen aning om vad de betalar i ränta. Möjligen på huset och bilen.

Bankerna motiverar den låga räntesänkningen med att det måste finnas marginaler när marknaden är svajig.

Swedbank dyrast

SEB och Swedbank har bara sänkt räntan med 3,12 respektive 2,25 procentenheter på sitt Mastercard det senaste året.

– Vi sänker ju naturligtvis räntan också, men vi måste se till våra risker och göra en sammanvägd bild av det hela, säger Kerstin Ottosson på SEB kort.

Av de fyra storbankerna är det bara Nordea som har sänkt kreditkortsräntan lika mycket som Riksbanken har sänkt sin reporänta – med 4,50 procentenheter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN