Arbetsrätten splittrar alliansen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Arbetsrätten splittrar regeringen.

Nu går Folkpartiet på Centerns linje och vill införa undantag i las, lagen om anställningsskydd.

Moderaterna säger blankt nej.

Frågan var det hetaste debattämnet på Moderaternas partistämma i helgen.

Ungdomsförbundet, Muf, krävde en reformering av turordningsreglerna i las, där sist in, först ut är huvudregeln. Det skulle göra det lättare för unga att ta sig in på arbetsmarknaden, menade Muf med flera.

Partiledningen höll inte med, och stämman gick till sist på deras linje.

Mothugg från Folkpartiet

– Det blir inte fler jobb genom att vi ändrar i turordningsreglerna. Det som ger fler jobb är företag som växer, som vågar anställa och framförallt att kunderna återvänder till ekonomin, sa arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin till Aftonbladet.

Nu får han mothugg från allianskollegorna i Folkpartiet. En arbetsgrupp föreslår inför partiets landsmöte i november att undantag ska kunna göras för anställda som har en kompetens som företagen behöver.

– Vi måste förbättra vår konkurrenskraft och underlätta för små och medelstora företag. Med en fungerande arbetsrätt blir det lättare för outsiders att komma in, säger Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag till Svenska Dagbladet.

Tal om lagstiftning

Samtidigt står man bakom den svenska modellen och hoppas att fack och arbetsgivare själva ska komma fram till ett nytt avtal. Klarar de inte det, ja då kan det bli tal om lagstiftning.

Folkpartiet närmar sig nu Centern i frågan. På partiets stämma i våras sa en majoritet ja till att företag med upp till tio anställda helt ska slippa las. I en debattartikel nyligen väckte Centerpartiets ledare Maud Olofsson tanken på nytt.

”I nästa mandatperiod kommer Centerpartiet prioritera en reformering av arbetsmarknadens regler, las. Tryggheten kan inte längre sökas i regelverket utan måste sitta i att människor rustas för att bli anställningsbara och i att det finns nya jobb att gå till", skrev Olofsson i Svenska Dagbladet.

Publicerad: