Jonas Eriksson sågar offsideavblåsningen på Marcus Berg

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Marcus Berg var på väg mot ett potentiellt friläge – men då blåste domaren av för offside.

Ett felaktigt beslut, enligt SVT:s domarexpert Jonas Eriksson.

– Här borde den assisterande domaren ha hållit nere flaggan, säger han.

I slutet av första halvlek rann Englands Raheem Sterling igenom det svenska försvaret och tog emot en djupledsboll. Sterling såg ut att vara offside, men tilläts ändå fullfölja anfallet. Först i efterhand vinkades han av för offside.

– Enligt protokollet för videoassisterande domare ska man låta anfallet gå för att sedan kunna gå tillbaka och ta bort det. Det är väldigt tydligt att det är en ganska klar offside, inte speciellt svår att bedöma, men de gör helt rätt här när de inte lyfter flaggan så att Sterling får chansen att avgöra, säger SVT:s domarexpert Jonas Eriksson i paus.

Foto: PONTUS ORRE

”Med marginal ett felaktigt beslut”

Men tidigare i första halvlek blåste domaren av direkt för en tveksam offside på Marcus Berg, som annars hade kunnat komma fri från halva planen. Ett beslut som enligt Jonas Eriksson var helt felaktigt.

– Det här är alltså en potentiell frilägessituation. Den assisterande domaren drar upp flaggan, han måste tycka att det är en tydlig offside. Men vi ser tydligt på reprisen att Marcus Berg är på egen planhalva, dessutom är en engelsk försvarare nedanför. Mittlinjen tillhör dessutom det anfallande laget, så det är med marginal ett felaktigt beslut. Här borde den assisterande domaren ha hållit nere flaggan och vi hade haft ett bra läge för Marcus Berg och Sverige, säger Jonas Eriksson.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.