Tove Lo om Sverige: ”Betyder mer än jag trott”

avFrida Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Hennes två senaste album har skapat både diskussion och drama.

Men Tove Lo fortsätter att utmana vad hon anses få och inte få göra.

– Jag är lite läskig om någon säger nej. Då kommer demonblicken fram, säger hon.

Gröna Lund, Stockholm. Svenska superstjärnan Tove Lo, 30, ska göra sin andra av totalt tre spelningar på hemmaplan.

Det är en timme till konsertstart och nöjesparken är till synes fullsatt.

– Jag har märkt att det betyder mer för mig att spela hemma än vad jag kanske trott innan. I början fick jag inte så mycket hemmakärlek, i stället var det i USA det tog fart först. Men de senaste två åren har det tagit fart mer här i Sverige och det känns extra kul, säger hon.

– Något jag gillar väldigt mycket med Sverige är att det är viktigt för svenskar att det du gör är äkta. I USA gillar dem när de är en fasad där personen som lyssnar på artisten kan fly verkligheten. Men här vill man gärna förstå baksidorna och helheten.

Och om det är någonting Tove Lo varit bra på är det just äkthet.

Kanske lite för bra, om det ens går.

1 av 6 | Foto: Anders Deros
Tove Lo.

”Jäkla massa drama”

Det första delen av dubbelalbumet ”Ladywood”, vars andra del släpptes förra året, skapade reaktioner när hon i den tillhörande filmen onanerade i en av slutscenerna. Under sitt framträdande i ”Idol” på TV4 skapade hon dessutom tittarstorm när hon vid ett tillfälle tog sig på könet under sitt framträdande.

”Det är nytt att behöva ta de här diskussionerna i Sverige. Jag känner ändå att vi är ett liberalt och öppet land, och jag har aldrig känt att jag i Sverige ska skämmas över att vara tjej och kvinna och sexuell och öppen med det. Så jag blev väldigt förvånad att reaktionerna blev så”, sa hon till Nöjesbladet då.

När vi sågs senast så sa du att om folk hade blivit chockade vid första släppet av ”Ladywood” skulle de bara vänta och se andra. Och nu är andra delen ute. Vad tänker du nu?

– Ha ha, jag är framför allt väldigt glad att jag fullföljde och släppte dubbelalbum som jag sa. Sedan har det visuella tagit längre tid den här gången, för det har varit en jäkla massa drama och du vet... för mig är det viktigaste hur jag får uttrycka mig artistiskt.

”Sticker i ögonen”

Vad har det varit för drama?

– Bakom kulisserna. Det är en ganska stor process att göra album på det här sättet med många inblandade. Och det är en sexuell platta på många sätt som är svår att jobba med på ett kommersiellt sätt. Videon till ”Disco titts”... den sticker ju många i ögonen. Men jag har haft väldigt kul på vägen.

Tove Lo skrattar.

Vad är det som gör att du ändå alltid fortsätter göra din grej, oavsett vad folk tycker?

– Det jag tycker om med de jag jobbar med, när det gäller allt från managment till band och skivbolag, så även om jag får mottryck ibland så respekterar de att jag vill köra min grej om jag säger ”nej, det är det här jag vill”. Jag är lycklig lottad med det. Sedan är jag nog lite läskig om någon säger nej, då kommer demonblicken fram, ha ha, säger hon.

– I och med att jag skapat allting på det här sättet från början, mitt uttryck, så är jag väldigt tydligt med att det är jag. Och det måste få vara så.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

Tove Lo