Bank: Dags att visa att du kan bli en stor spelare

KALININGRAD. Han har ägnat de senaste åren åt att visa att han är en bra spelare.

Tid för nästa steg nu, Victor Nilsson Lindelöf?

Dags att visa att du kan bli en stor spelare?

Jag ska väl erkänna att sommarens VM inte blev allt jag hoppats på.

Inte för att Sverige åkte ut mot England, men för att landslagets framgångsresa i Ryssland innebar att jag aldrig fick se Kaliningrad. Den här lilla exklaven, ett östpreussiskt undantagsområde inklämt mellan Polen och Litauen är ju Ryssland men ändå inte Ryssland. En högteknologisk tillväxtkorridor, en sluss till EU, en tillväxtsaga som sträckt sig bort från de vanliga post-sovjetiska bristsjukdomarna.

Vi kom aldrig hit under VM, men vi har kommit hit nu.

Till Arena Baltika, en fotbollskoloss i blåljus, byggd på gammal träskmark. Ryska landslaget flyger igen, för Sveriges del är det en match som handlar om seedningspoäng, en EM-chans, men framför allt om att vinna tillbaka förtroendet för hela den här landslagsgenerationen.

Och varje generation behöver sina ledare.

Foto: CAROLINA BYRMO / Aftonbladet

Häromdagen satt Victor Nilsson Lindelöf och suckade och fick allt det här med att vara välbevakad fotbollsspelare att framstå som väldigt arbetsamt.

– Man försöker alltid hitta något att skriva om, sa han.

Det hade han ju rätt i. Det är liksom en del av arbetsbeskrivningen för journalister som skriver.

Det i särklass mest anmärkningsvärda med den presskonferensen var förstås att två av landslagets största stjärnor bröt sin medietystnad genom att se uttråkade och besvärade ut bakom ett podium, där de vägrade svara på frågor om sin fotbollsvardag. Som kommunikationsstrategi var det ett haveri, och just det blev nyheten som alla förhöll sig till.

Det var lite synd, för det fanns väldigt mycket annat som borde blivit intressantare.

Rätt beslut tio gånger av tio

Själv har jag alltid varit både nyfiken på och imponerad av Victor Nilsson Lindelöf, av karriären han gjort, av stegen han tagit. Det är inte vem som helst som kastas in från b-laget till Champions League i Benfica, och som glittrar när han gör det. Det är inte en normal karaktär som scoutas grundligt och sedan anses vara bra nog för att spela från start under José Mourinho i Manchester United. Det är inte alldagliga spelare som går in i sitt första VM och fattar rätt beslut tio gånger av tio.

Victor har intelligensen och kvalitéerna för att lösa svåra situationer, men det är de kommande åren som kommer att avgöra om han bara blir bra eller om han blir den sorts ledare som ett svenskt landslag kommer att behöva på sin resa in i framtiden.

Jag frågade honom om det, om vad han behöver utveckla för att ta det steget. Han svarade med självinsikt:

– Jag måste bli lite bättre på att ta lite mer ansvar i vissa matcher. På planen finns många som tar ansvar, och känner jag att det inte behövs så tar jag inte det. Jag måste utvecklas så att jag blir den sortens spelare redan från start, så att jag inte väntar tills jag behövs.

En chans att börja här

Landslaget har brandskattats på ett halvdussin ledarkaraktärer på bara ett par år. Anders Svensson, Kim Källström, Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg på sitt sätt. Andreas Granqvist är sportchef i superettan, han kommer inte att grötskånsk-styra sitt försvar i evighet.

– Jag såg vad han sa, något om att ta ansvar från början. Victor har tagit otroliga steg i sin karriär och har gjort det väldigt bra i landslaget. Han tar mer ansvar på planen, jag tycker att han är med hela tiden, sa kapten Granqvist när han landat i Kaliningrad.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Han satt bredvid Emil Forsberg, en annan spelare som har ett tungt ansvar för att Sverige ska vara och bli vad det var, men som måste anpassa sig till en landslagsverklighet där han inte får samma offensiva frihet som i Leipzig.

De har en bra chans att börja här, i en nyckelmatch i en rysk enklav.

Ryssland har rest sig från fotbollsgraven, vänt hundraåttio grader och börjat bli vad de alltid varit menade att vara. På rysk tv vevar de skandalfilmerna från när Aleksandr Kokorin och Pavel Mamajev slogs på krogen, varvat med intervjuer med allvarliga poliser med stora hattar.

Längtar efter ljus

Men det är ett hack på en motorväg. Ryssland spelar fartfotboll nu. Granqvist kommer att få brottas med den genomnyttige Golem-giganten Artjom Dzjuba för trettonde gången i karriären (Rocky XIII). I det blå arenamonstret väntar fullsatta läktare, full orkan i ryska ryggar, och en EM-biljett som står på spel.

Jo, Sverige kommer att behöva sina ledare här.

Under det tidiga 2000-talet var förbundskapten Janne Anderssons teaterchefs-brorsa Ulf här ett antal gånger för att sätta upp Strindberg med sin halländska turnéteater. De har spelat potpurrit ”Jag längtar efter ljus” och ”Ett Drömspel”. I kväll är det hans lillebrorsas tur.

Drömspel? Det begär jag inte. Men jag längtar efter ljus.

avSimon Bank