ÅSIKT

Analysen av Kanyes budskap är okunnig

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattören: Svenssons generaliseringar inte värdiga en svensk EU-parlamentariker

Foto: Foto: AP
KOntroversiell video Pelle Billing efterlyser en bredare analys när det gäller Kanye Wests musikvideo ”Monster”, där rapstjärnan poserar med till synes livlösa kvinnor.

Eva-Britt Svensson (V) är upprörd över att Kanye Wests musikvideo ”Monster” visar bilder av till synes mördade kvinnor. Det visuella språket ses som ett tecken på att kvinnor objektifieras och berövas sitt människovärde i dagens populärkultur.

Men Kanye Wests video innehåller inte bara kvinnor som mördats, utan den innehåller specifikt vita kvinnor som mördats. När sången sedan heter ”Monster” och rapparen är svart, bör man nog inkludera även hudfärg i sin analys. I Sverige må vi vara förblindade av vår statsfeminism, men i USA är spänningar mellan svarta och vita något som sätter långt mycket djupare spår i kulturen.

Med detta inte sagt att Kanye Wests video är bra, smakfull eller ens borde ha producerats. Kanske bidrar han till objektifiering av kvinnor. Däremot måste analysen bli bredare när en svart artist med en uttalad historia av politiska utspel, kommer med en ny video. Svarta män har en lång historia av att bli betraktade som sexuella monster i USA, och det finns uppmärksammade rättsfall i landets historia där man närmast utgått från att en svart man som haft sex med en vit kvinna måste ha våldtagit henne.

Eva-Britt Svensson talar även om mäns våld mot kvinnor och att män anser sig ha rätt att begå övergrepp mot kvinnor. Är det verkligen rimligt att utgå från att män i allmänhet anser sig ha rätt att begå övergrepp mot kvinnor? Sådana svepande generaliseringar mot gruppen kvinnor skulle tveklöst kallats för misogyni. Ska andra regler gälla när vi talar om män?

Dessa uttalanden tyder även på en okunskap om att män och kvinnor utövar relationsvåld i ungefär samma omfattning.

Både nationella studier från norska och brittiska staten, samt stora meta-analyser från USA ger oss dessa siffror. Kvinnor blir förvisso skadade 2–3 gånger så ofta, men det beror på mäns fysiska styrka, inte på hur ofta man slår.

I dagens Sverige exkluderas misshandlade män från våra hjälpsystem då alla anslag går till kvinnojourer, och mansjourerna kan endast få bidrag för att behandla män som slår. Ska könet stå i vägen för att få hjälp i världens mest jämställda land?

Slutsatsen blir att Eva-Britt Svenssons generaliseringar om män, hennes okunskap om relationsvåld samt den tveksamma analysen av amerikansk populärkultur, inte är värdiga en svensk EU-parlamentariker.

Pelle Billing

ARTIKELN HANDLAR OM